Predstavljena knjiga “Herojski Vukovar”, opisuje povijest grada i život Vukovaraca

Ilustracija Foto: Emica Elvedji / CROPIX

U Hrvatskome domu u Vukovaru u utorak je predstavljena prva od dviju knjiga znanstveno-izdavačkog projekta: “Herojski Vukovar: povijest grada i život Vukovaraca tijekom 30 godina (1991. – 2021.)” na kojoj je radilo više od 30 autora.

Nositelj projekta je Društvo za promicanje hrvatske kulture i znanosti CROATICA iz Zagreba, a glavni partner Memorijalno-dokumentacijski centar Domovinskog rata te još 14 ustanova i tvrtaka iz Vukovara, prenosi Direktno.hr

Glavni urednik Ante Bičanić rekao je da je na knjizi radilo 30-ak autora koji su se u prvoj knjizi fokusirali na teme vezane uz pripreme za rat i samu agresiju na Vukovar, a u drugoj knjizi, koja je u pripremi, bit će riječi o vremenu okupacije, mirne reintegracije, povratka prognanika i obnove te o današnjem razvoju.

“Radili smo na knjizi godinu i nešto dana, a cilj nam je bio pokazati sudbinu Vukovara u ovih 30 godina. Ovo je opsežan znanstveno-istraživački projekt koji je okupio više od 30 autora”, rekao je Bičanić i dodao da je knjiga pisana razumljivim i jasnim jezikom.



“Posebno nam je stalo da knjiga dođe do osnovnih škola i naših učenika kako bi iz knjige dobili važne činjenice”, istaknuo je Bičanić i dodao da je knjiga prepuna izvrsnih fotografija, preslika zemljovida i dokumenata, od kojih su neki prvi put objavljeni.

Po riječima jednog od autora Dražena Živića, iako o Vukovaru 1991. postoji brojna literatura, ovo je prvi put da se temi vezanoj za taj grad prilazi na sveobuhvatan način, od povijesti Vukovara i prošlosti do ratnoga i poslijeratnog te aktualnog razdoblja.

“Prvi put se na jednom mjestu sabire ono što znamo i u svjetlu činjenica i dokumenata što znamo o Vukovaru”, rekao je Živić, dodajući kako to ne znači da su druga dijela napisana o tom gradu manje vrijedna.

Nazočne je pozdravio gradonačelnik Ivan Penava, koji je tom prigodom rekao da je “platforma za razaranje Vukovara proizašla u žestokoj kampanji utemeljenoj na neistinama i krivotvorenim činjenicama”.

“Jasno je da je iza toga stajala politika. Upravo izdanja ovakvoga tipa, utemeljena na znanstvenim činjenicama i spoznajama su vrlo važan segment u rasvjetljavanju takvih stajališta i platformi”, rekao je Penava. Dodao je kako Grad Vukovar zato podupire takve i slične projekte kako bi se izbjegle manipulacije u budućnosti.

 

Komentari