FOTO Predstavljena knjiga generala Ćosića “Između prošlosti i budućnosti”

Foto: Goran Mehkek/Cropix

Knjiga umirovljenoga generala Krešimira Ćosića “Između prošlosti i budućnosti” u kojoj je objavio svjedočanstva te analize i raščlambe događanja iz Domovinskoga rata, predstavljena je u srijedu u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici (NSK) u Zagrebu.

image
Goran Mehkek/Cropix

Knjigu su predstavili glavni urednik tjednika Globus Zdravko Milinović, umirovljeni general bojnik Krešimir Kašpar, ravnatelj Hrvatskoga dokumentacijskog centra Domovinskoga rata Ante Nazor, psihijatar Miro Jakovljević i autor.
Milinović je istaknuo da je Ćosić u svojoj knjizi objavio sjećanja, svjedočanstva i analize te raščlanio svaki važan detalj Domovinskoga rata.
General Ćosić bio je izravni sudionik svih važnih bitaka, od Vukovara do vojno-redarstvene operacije Oluja, rekao je, istaknuvši kako je u knjizi posebno vrijedan tekst o protuoklopnoj borbi, koju autor smatra odlučujućim čimbenikom u Domovinskom ratu.
Ocijenio je da Ćosić u knjizi otvoreno piše o problemima, pogreškama, nesporazumima i krivim potezima na terenu tijekom rata.

image
Goran Mehkek/Cropix

U drugom dijelu knjige Ćosić se bavi i problemima ratnih veterana, njihovom liječenju od PTSP-a te primjeni umjetne inteligencije u liječenju duševnih bolesti.
Po riječima generala Kašpara, Ćosićeva je knjiga dragocjen prilog istraživanju nedavne hrvatske povijesti.

Ćosićevi su zapisi povijesno relevantni za događaje 90-ih godina, a posebno su vrijedni opisi političkoga i vojnog stanja za razrješenje krize u BiH, ocijenio je.



Važni su i opisi hrvatsko-američkih razgovora o suradnji i rješavanju ratne i političke krize.

I povjesničar Ante Nazor smatra da je knjiga vrijedno memoarsko gradivo, a, uz ostalo, obrađuje velikosrpsku politiku koja i dalje prijeti ratom susjednim područjima.

Nazor ističe kako je u knjizi vrijedan prikaz vojne operacije Zima-94, koja je praktično spasila Bihać od pada i masakra, te da bez operacija na području BiH, od oslobađanja Kupresa preko niz operacija u zapadnoj Bosni, ne bi bila moguća ni uspješna vojno-redarstvena operacija Oluja.
Psihijatar Jakovljevi rekao je kako general Ćosić u knjizi piše o tom da je ‘u Domovinskom ratu bilo moguće ono, što je praktično bilo gotovo nemoguće’, dok u drugom dijelu knjige obrađuje na koji način u sadašnjosti ostvariti ono što je moguće.

Knjiga “Između prošlosti i budućnosti” objavljena je u vlastitoj nakladi.

Krešimir Ćosić rođen je 1949. u Zagrebu, inženjer je elektrotehnike i doktor znanosti, specijalist za raketne sustave. Redoviti je profesor na zagrebačkom Fakultetu elektrotehnike i računarstva. Godine 1991. vratio se iz SAD-a gdje je godinu dana radio kao gost istraživač Aerospace Departmenta Sveučilišta u Michiganu i priključio Zboru narodne garde.

image
Goran Mehkek/Cropix

 

Komentari