Predstavljen prvi broj časopisa za književnost, kulturu i umjetnost ‘Alternator’

facebook

Prvi broj Alternatora, međunarodnog časopisa za književnost, kulturu i umjetnost, predstavljen je u srijedu u Društvu hrvatskih književnika, gdje je istaknuto da je inicijalna ideja oko njegova osnivanja, stvaranje prostora za urbane i alternativne autore.

“Alternator nije isključivo književni časopis; bavit će se fotografijom, filmom, kritikom, stripom, imat ćemo dosta esejistike, osvrta, promišljanja i reagiranja”, istaknuo je glavni urednik časopisa Siniša Matasović.

Foto: Ilija Aščić / na fotografiji: urednik, Siniša Matasović

Časopis je nastao s ciljem davanja prostora umjetničkoj sceni koja je zanemarena u drugim književnim časopisima, a uključuje poeziju i prozu provokativnijih autora, koji su dio underground i urbane književne scene.

Prvi broj Alternatora, uz djela hrvatskih autora, sadrži blokove poezije i prozu ukrajinskih, slovenskih, crnogorskih te autora iz Bosne i Hercegovine. Časopis ima i stalnu rubriku Sisak i (d)okolica, a nakladnik je Sisačka udruga za promicanje alternativne i urbane kulture.



“S obzirom na krizu kulture u dnevnim novinama, časopis postaje bitan nadomjestak za tekuću kulturu. Alternator je novo bogatstvo u hrvatskoj časopisnoj kulturi”, ocijenila je voditeljica Tribine Društva hrvatskih književnika Lada Žigo Španić.

Uredništvo časopisa čine osmero domaći i stranih autora, među kojima su i Žarko Jovanovski, Ilija Aščić, Zvonimir Grozdić te ostali.

Alternator će, najavio je Matasović, izlaziti dva puta godišnje, a u sljedećem broju proširit će suradnju s s mađarskim i češkim autorima.

Komentari