Predstavljen program Kazališta Marina Držića

Foto: Tonci Plazibat / CROPIX

Čak jedanaest premijera, od čega tri koprodukcije i dva popratna programa na repertoaru su dubrovačkog Kazališta Marina Držića u sezoni 2020., najavljeno je u petak na konferenciji za novinare te kazališne kuće.

Ravnatelj Kazališta Marina Držića Paolo Tišljarić pohvalio se da je Kazalište 2019. godini zatvorio s dobrim poslovnim rezultatom, sa čak 159 posto porasta prodaje ulaznica.
„Naravno da se nakon takvog rezultata očekuje ambiciozan i umjetnički zanimljiv program. Bitno mi je promovirati domaće autorsko pismo, baviti se interpretacijom i reinterpretacijom komada dubrovačke književne tradicije, kao i svjetskih klasika. Nadam se da će nas publika nastaviti pratiti, a da ćemo moći suvislo i pametno moći razgovarati o budućnosti ovog kazališta i smjerovima kojim može ići“, rekao je Tišljarić. Istaknuo je zadovoljstvo trenutnim stanjem u Kazalištu, u posljednje vrijeme uloženo je u novu opremu, ali i dodao da ima još prostora za rast i napredak.
„Uz puno entuzijazma i razumijevanja uspijevamo ostvariti naš program. Imam osjećaj da smo ipak nešto pokrenuli. Osjećaj stagnacije mi je osobno najgori. Dok god ima smisla i dok vidim potencijal, na pravom sam mjestu“, dodao je Tišljarić.

U petak 17. siječnja u Kazalištu Marina Držića premijera je predstave „Djeca recesije“ po tekstu Dina Pešuta u režiji Ivana Plazibata, a riječ je o koprodukciji s teatrom „Play Drama“ iz Splita.

Potom 21. veljače slijedi premijera kultne predstave „Kate Kapuralica“ po tekstu Vlahe Stullija u režiji Ivice Kunčevića, a 6. ožujka slijedi dubrovačka premijera predstave za djecu i mlade „Priče iz davnine“. Riječ je o koprodukciju s Kazalištem Trešnja iz Zagreba u režiji Paola Tišljarića prema motivima Ivane Brlić Mažuranić koje je adaptirala Lada Kaštelan.
Premijera plesne predstave “Rita Klaus” autorice Mile Pavičević i Martina Hansena i u međunarodnoj koprodukciji s Tanzhaus Zurich i Dancehouse Melbourne održat će se 21. ožujka, a podržava fond Hauptstadt Kulturfonds Berlin. Travanj i svibanj će biti zaokruženi premijerama „Drama o Mirjani i ovima oko nje“ autora Ivora Martinića i redateljice Lee Anastazije Fleger na Velikoj Sceni i „Prosidba“ A.P. Čehova, redateljice Helene Petković na Sceni Bursa.



Tijekom Dubrovačkih ljetnih igara uprizorit će se koprodukcija „Zlatno libro“ prema tekstu autora Ivice Kipre i Aleksandre Piteše, a ambijentalnu izvedbu će režirati Helena Petković.

Nakon ljetne stanke do kraja godine premijere će još imati autorski projekt redateljice Tamare Damjanović „Vojnović jučer i danas“, potom „San ljetne noći“ W. Shakespearea u režiji Marine Pejnović te Voltaireov „Candide“ u režiji Hrvoja Korbara.

U repriznom programu je također odabrano deset uspješnica iz prošlih kazališnih sezona.

Komentari