Praznim bočicama cjepiva protiv koronavirusa KBC Rijeka uključuje se u muzej budućnosti

Ilustracija Foto: Facebook

Klinički bolnički centar Rijeka pridružio se projektu Muzeja budućnosti Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja, tako što će prazne bočice cjepiva protiv covida biti dio muzejskog fundusa. 

Muzej budućnosti sudionički je projekt u kojem građani predlažu predmete za buduću muzejsku zbirku. KBC Rijeka se pridružio praznim bočicama cjepiva.

Ravnateljica Pomorskog i povijesnog muzeja Nikolina Radić Štivić predstavila je drugi javni poziv za predlaganje predmeta za građansku muzejsku zbirku pod motom “Kako želite da nas pamte?”.

“To je projekt u sklopu kojeg se prikupljaju predmeti, iskustva i doživljaji našeg svakodnevnog života ove godine vezane uz prošlu, 2020. godinu, obilježenu pandemijom bolesti covid 19 koja je snažno utjecala na naše živote”, rekla je.Sva nova iskustva stečena tijekom pandemije, od smrti mnogo sugrađana, trajne zabrinutosti za vlastito zdravlje i zdravlje bližnjih, novog načina rada, druženja, vrijedna su za podijeliti ih, zabilježiti i sačuvati za buduće naraštaje, istaknula je Radić Štivić.

Izrazila je zadovoljstvo što je KBC prepoznao specifičnost trenutka i značenje projekta te se uključio načinom koji najviše odgovara ovogodišnjem pozivu za predlaganjem izloška Muzeja budućnosti.

“Prazne bočice cjepiva kao dio muzejskog fundusa imaju priliku u svim budućim muzejskim interpretacijama svjedočiti ne samo o znanstvenim postignućima našega vremena, nego i o našim nastojanjima da se borimo s krizom i što prije je savladamo”, naglasila je ravnateljica.

“Mi kao muzej smatramo bitnim da se cjelokupna zajednica uključi u promišljanje onoga što je vrijedno čuvati za budućnosti jer će time baština ili sjećanje koju ostavljamo budućim generacijama biti potpunije i sveobuhvatnije”, dodala je.

Ravnatelj KBC-a Rijeka Alen Ružić naveo je da je KBC osnovao koordinaciju za bolesnike i udruge bolesnika. Taj potez je sličan projektu Muzeja budućnosti, jer su obje inicijative usmjerene na uključivanje zajednice u rad institucija i participaciju korisnika u njihovoj uspješnosti.

“Upravo ta komplementarnost omogućila je uključivanje KBC-a u projekt Muzeja budućnosti”, rekao je Alen Ružić. Istaknuo je da je cijepljenje jedinstvena metoda liječenja koja sprječava bolest, koja je iskorijenila neke teške bolesti i spasila milijune ljudi od invaliditeta i smrti.

Pročelnica Upravnog odjela Primorsko-goranske županije za kulturu, sport i tehničku kulturu Sonja Šišić, govoreći u ime županije kao osnivača PPMHP, rekla je da je projekt Muzeja budućnosti financiran u gotovo punom iznosu iz fondova EU te Ministarstva kulture. Projekt se nastavlja jer je uključivanje javnosti u stvaranje nove muzejske zbirke iznimno vrijedno i obilježava muzeje 21. stoljeća, zaključila je.

Komentari