Pomognite kreirati otvorenu stručnu platformu obnovi.zg

Udruženje hrvatskih arhitekata (UHA) izvijestilo je da je pokrenuta otvorena stručna platforma obnovi.zg za razmjenu podataka o Zagrebu i potresima, te pozvalo stručnu i zainteresiranu javnost da ju svojim prilozima pomognu kreirati kako bi se što prije došlo do kvalitetnih i stručno utemeljenih odluka.

“Kako bismo u kriznoj situaciji što prije došli do kvalitetnih i stručno utemeljenih odluka, potrebno je sakupljati i razmjenjivati relevantne raznorodne dokumentacije i uključiti što širi krug stručne i zainteresirane javnosti te međusobno povezati sve institucije i pojedince s korisnim i vrijednim iskustvima”, poručila je u srijedu UHA.

Ključni preduvjeti za obnovu – prijenos i dijeljenje informacija

Jer, kako je istaknuto, prijenos i dijeljenje informacija jedan su od ključnih preduvjeta za osmišljavanje uspješnih, stručnih i provedivih rješenja za obnovu. Zato UHA poziva sve zainteresirane da se uključe u stručnu raspravu o mogućim modelima obnove i stvaranje otvorene online platforme o graditeljskom fondu i baštini Zagreba kao i o primjerima sanacije posljedica potresa.

Cilj platforme je pridonijeti kvaliteti obnove tako da se podatci, inače raspršeni po brojnim pojedinačnim izvorima i razvijenim bazama, prikupe u interdisciplinarnu cjelinu.



Platforma prikuplja informacije o postojećim repozitorijima podataka o Zagrebu – arhivske fotografije, nacrte, znanstvene, stručne i publicističke članke, arhitektonske snimke pojedinih zgrada i urbanističkih sklopova, podatke iz istraživanja (radne materijale i gotove studije, realizirane i planirane projekte u zonama koje su najviše pogođene potresom i sl.).

Prikuplja informacije i o domaćim, te inozemnim stručnim radovima i primjerima koji se bave temom sanacije posljedica potresa s tehničkoga (inženjerskoga), konzervatorsko-restauratorskoga, kulturnoga, sociološkoga i antropološkog aspekta (planovi i programi sanacije i obnove, smjernice za obnovu zona i pojedinačnih objekata, znanstveni i stručni članci, studije, pregledni članci i sl. Platforma pak služi da se informacije povežu i, po mogućnosti, geolociraju.

Ambicija platforme – biti koristan alat

Naročito važan segment čine doprinosi pojedinaca (autora, ali i zainteresiranih građana koji posjeduju korisnu dokumentaciju) a bavili su se istraživanjem ili radom na nekoj od spomenutih tema, a do sada nisu bili uvršteni ni u jednu bazu podataka s otvorenim pristupom.

Ambicija platforme jest biti koristan alat svima koji će se u nekom trenutku susresti sa zadatkom da ponude konkretno rješenje za neki vid problema prouzročenih potresom, ali i da postane mjesto razmjene znanja i iskustava različitih struka, pristupa i izvora.

UHA moli sve koji će se odazvati pozivu da ne učitavaju (uploadaju) priloge koji su u otvorenom pristupu javno dostupni iz drugih repozitorija, nego da u tom slučaju prilože samo poveznicu (link) kako bi se izbjeglo umnažanje podataka i nepotrebno trošenje prostora za pohranu.

Autore koji su bili angažirani na izradi radova koji do sada nisu bili uvršteni ni u jednu bazu podataka s otvorenim pristupom pak moli da na platformi registriraju barem podatak o postojanju toga materijala (npr. arhitektonski snimak postojećega stanja nekog objekta, fotodokumentaciju, prikupljenu arhivsku građu, realizirani ili planirani projekt i sl.).

Ako se pak autori odluče na platformu prenijeti materijale koje su sami izradili ili sakupili, UHA ih moli da vode računa da se, kao dio jednog unosa, može učitati najviše 20 priloga u .jpg formatu (svaki maksimalno 3 Mb) i deset priloga u .pdf formatu (svaki maksimalno 3 Mb), a dostavlja se i podatak jesu li prilozi dostupni i u .dwg ili nekom drugom vektorskom formatu za CAD ili BIM programe.

UHA moli autore da odvoje malo vremena i unesu podatke o svojim radovima, člancima i da ih, ako je primjenjivo, povežu s konkretnim lokacijama.

Druga faza – izrada preglednika

U drugoj fazi izradit će se preglednik u kojem će se nastojati sistematično i upotrebljivo prezentirati prikupljeni podatci u odnosu na lokaciju, temu, vremensku odrednicu, izvore i sl., a platforma će biti trajno otvorena za unos novih podataka.

Jer, smatra UHA, uloženo vrijeme i trud mogu postati dio jednoga neprocjenjivog resursa koji će nam kao zajednici omogućiti da kvalitetnije riješimo zadatke koji su pred nama.

UHA napominje da se, nakon zaprimanja, prilozi mogu uređivati narednih 48 sati. a nakon toga će ih pregledati stručni administratori i donijeti odluku o objavi. Autore priloga moli da vode računa i o autorskim pravima i zaštiti osobnih podataka te da dostavljaju materijale čija javna objava ne može nanijeti štetu trećim osobama.

Svi koji žele sudjelovati u kreiranju platforme obnovi.zg trebaju se registrirati, a upute sa strukturom i predloškom za unos podataka i upload priloga mogu preuzeti na internetskim stranicama UHA-e, na kojima su i podatci o stručnim udruženjima koja su do sada podržala platformu.

Komentari