Policija od ‘Rijeke 2020’ u veljači tražila dokumentaciju o natječaju za nabavu opreme za otvorenje EPK

Foto: Matija Djanjesic / CROPIX

Direktorica ‘Rijeke 2020’ Emina Višnić izjavila je u srijedu kako je policija od te tvrtke u veljači tražila dokumentaciju o natječaju za nabavu pozornice i audiovizualne opreme za otvorenje EPK, da tvrtka nema službenu potvrdu o ishodu istražnih radnji i ne zna na čemu bi se mogla temeljiti kaznena prijava.

Policija je protiv šestero članova stručnog povjerenstva jedne riječke tvrtke, koje je u postupku javne nabave lani kao najpovoljnijeg ponuditelja izabralo tvrtku sa sjedištem u stranoj državi iako nije ispunjavala tražene uvjete, podigla kaznenu prijavu zbog nezakonitog pogodovanja, izvijestili su u srijedu iz primorsko-goranske Policijske uprave.

Djelatnici Službe gospodarskog kriminaliteta i korupcije Policijske uprave primorsko-goranske proveli su kriminalističko istraživanje nad šestero hrvatskih državljana u dobi od 31 do 49 godina zbog sumnje da su počinili kazneno djelo iz područja gospodarskog kriminala. Sumnjiče se da su kao članovi stručnog povjerenstva tvrtke s područja Rijeke u postupku javne nabave, provedenom krajem prošle godine, kao najpovoljnijeg ponuditelja izabrali tvrtku sa sjedištem u stranoj državi iako nije ispunjavala tražene uvjete te je trebala biti isključena iz postupka javne nabave. Time su počinili kazneno djelo nezakonitog pogodovanja budući da je riječka tvrtka s izabranom tvrtkom sklopila ugovor o poslovanju veće materijalne vrijednosti.

Protiv svih osumnjičenika podnesena je kaznena prijava Državnom odvjetništvu.



Portal Telegram je objavio kako je iz pouzdanih izvora doznao da se kaznena prijava odnosi na natječaj za najam pozornice s krovom i audiovizualne opreme za program službenog otvorenja projekta “Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture”.

“Policija je od ‘Rijeke 2020’ sredinom veljače zatražila svu dokumentaciju vezanu uz natječaj za nabavu pozornice i audiovizualne opreme za otvorenje EPK, što je ‘Rijeka 2020’ i dostavila. Do sada nemamo službenu potvrdu o završetku i ishodu tih istražnih radnji”, stoji u izjavi Emine Višnić. Kako je navela, policiji je dostavljena i informacija o dovršetku natječajnog postupka u kojem je izvorno izabrana tvrtka Studio Berar Rental, a žalila se tvrtka Eldra.

“Naime, nakon žalbe i očitovanja Državne komisije za kontrolu postupaka javne nabave (DKOM), tj. preporuka danih ‘Rijeci 2020’ za ponovno ocjenjivanje ponuda, ‘Rijeka 2020’ postupila je po nalogu DKOM-a i ponovila postupak ocjenjivanja potvrdivši ponudu Studija Berar Rental ekonomski najpovoljnijom, nakon čega daljnjih žalbi DKOM-u, ni daljnjih rješenja DKOM-a nije bilo”, navela je Emina Višnić.

“Stoga, ako se u objavi policije o prijavi DORH-u doista radi o osobama iz ‘Rijeke 2020’, ne znamo na čemu bi se ta prijava uopće mogla temeljiti jer je sam postupak nabave dovršen po preporukama DKOM-a i nikakva daljnja rješenja DKOM-a o pitanju ove nabave ne postoje, odnosno prihvaćen je odabir izvorno izabranog ponuditelja”, zaključila je direktorica “Rijeke 2020” Emina Višnić.

Komentari