Poetski ciklus mrtvih priroda Ivane Jovanović Trostmann

Dubrovačka akademska slikarica Ivana Jovanović Trostmann, autorica niza nadahnutih ciklusa, izlagala je na brojnim zapaženim samostalnim izložbama, istaknuta je hrvatska likovna umjetnica.

Jedan od ciklusa na kojemu kontinuirano radi,istražuje,slika jest niz slika s motivima mrtvih priroda, najčešće je riječ o razbuktalom, raskriljenom cvijeću u vazi unutar jednako ako ne i izrazitijeg kolorističkog okruženja.

Cvjetni motivi ove slikarice , ulja i akrili na platnu srednjeg formata,nose u sebi jednostavnost ljepote života, prikazani suptilno, vrlo odmjereno, njihova fragilnost samo pojačava lepezu osjećaja.

Promatrajući ove razigrane motive često sam razmišljao o njihovoj dvojnosti, iako stvarni, doimaju se nestvarni, kao da uvijek ističu svoje arkadijsko porijeklo.



Ciklus cvjetnih motiva ove slikarice emotivni je dnevnik svakodnevnog života u kojemu se redaju, izmjenjuju tamne i svijetle stranice, srećom, ovaj ciklus nosi fantastična svjetlost duha.

Buketi raznobojnog cvijeća nose jedinstvenu poruku ljubavi, oni šire ljubav, a u današnjem, manje više tamnom, zamračenom svijetu, oni su nada.

Ciklus cvjetnih motiva Ivane Jovanović Trostmann posveta je i skrivenim i doživljenim emocijama, ove su slike pobuđuju sjećanje .

Jedinstven i snažan ciklus ulja i akrila Ivane Jovanović Trostmann.

Komentari