Otvoren Centar za posjetitelje Medvedgrad, od sutra dostupan i građanima

Foto: Pixsell

Centar za posjetitelje Medvedgrad u sklopu Parka prirode Medvednica, otvoren je u petak, projekt vrijedan 40 milijuna kuna pokrenut je 2018., a Centar će od sutra biti dostupan i građanima uz prethodnu najavu.

Dolazak u Centar je moguć uz prethodnu najavu na [email protected].

Kako prenosi Jutarnji.hr centar je kao izaslanik predsjednika Vlade otvorio ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić, izaslanik zagrebačkog gradonačelnik Zorislav Antun Petrović te ravnateljica Javne ustanove Park prirode Medvednica Marina Popijač.

– Iznimno mi je drago vidjeti uspješno završen projekt obnove Medvedgrada, jer upravo ova obnova od važnosti je ne samo za Zagreb već za cijelu Hrvatsku. Vrlo je važno da i u ostalim Nacionalnim parkovima i Parkovima prirode RH slijedimo ovaj primjer jer Hrvatska zaista ima bogatstvo koje s ponosom trebamo prezentirati – rekao je ministar Ćorić, priopćeno je.



Centar je dio projekta “Poboljšanje posjetiteljskog kapaciteta u svrhu održivog upravljanja Parkom prirode Medvednica” koji je počeo 2018. godine, a u projekt je uloženo 40 milijuna kuna.

U Centru su potpuno obnovljeni Veliki i Mali palas, koji sada sadrže informacijski centar i suvenirnicu, uz atraktivne muzejske izložbe te prostor za odvijanje raznih programa, radionica i događanja.

– S današnjim danom završili smo još jednu projektu aktivnost koja se odnosila na svečano otvorenje Centra za posjetitelje Medvedgrad kako bismo ga od sutra mogli staviti dostupnim našim posjetiteljima. U sljedećih petnaest dana Centar će imati Dane otvorenih vrata obzirom na to da je u tijeku Mjesec turizma u Hrvatskoj, a mi također idemo u korak s trendovima – kazala je ravnateljica Popijač.

Centar također ima i posebne sadržaje za djecu s dva edukativna programa i pripadajuće interaktivne dječje igračke, kao i mozgalica koja će pružiti zabavno učenje o prirodnim i kulturnim vrijednostima Medvednice.

U sklopu projekta u Centar je ugrađena moderna informatička i multimedijalna oprema, a realizirano je i snimanje filmova i fotografija sa zemlje i iz zraka o Parku prirode Medvednica i njegovim zanimljivostima.

– Uređen je pristup za naplatu ulaznica, postavljeni su brojači posjetitelja, kupljeni električni bicikli, dizajnirani i izrađeni suveniri i radna odjeće za buduće zaposlenike Centra za posjetitelje Medvedgrad – stoji u priopćenju.

Otvorenju su bili nazočni i izaslanik ministrice kulture i medija Tomislav Petrinec, pomoćnica ravnatelja Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata EU Matea Radić, načelnik Općine Bistra Danijel Drviš, ravnatelj Uprave za zaštitu prirode Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja Igor Kreitmeyer.

Na svečanom otvaranju u glazbenom dijelu programa nastupili su violončelistica Ana Rucner, operna diva Antonella Malis, glazbenik Željko Krušlin Kruška te ansambl Lado.

Komentari