Otvara se 17. ZagrebDox: Od ponedjeljka dostupan retrospektivni program ‘Hrvatski dokumentarac sa ženskim potpisom’

Foto: Marin Tironi/PIXSELL

17. ZagrebDox se otvara u nedjelju 13. lipnja, a od ponedjeljka je dostupan i retrospektivni program ‘Hrvatski dokumentarac sa ženskim potpisom’, gdje će gledatelji biti u mogućnosti pogledati dokumentarne filmove nastale u posljednjih četrdeset godina. 

Filmska kritičarka i selektorica Diana Nenadić odabrala je deset dokumentarnih filmova koji se mogu pogledati do završetka festivala u nedjelju 20. lipnja. Radi se o dokumentarnim filmovima domaćih redateljica nastalima tijekom posljednjih četrdesetak godina, od ranih uredaka s Akademije dramskih umjetnosti do onih nastalih kada se se autorice već afirmirale.

Retrospektiva obuhvaća ostvarenja redateljica Tatjane Božić (Iskrivljeni odrazi), Dane Budisavljević (Sve 5!), Biljane Čakić (Dečko kojem se žurilo), Tihe Gudac (Goli), Ljubice Janković (AB), Ivone Juka (Što sa sobom preko dana), Zrinke Katarine Matijević (Dvoboj), Martine Meštrović i Tanje Vujasinović (Mačka je uvijek ženska), Ljiljane Šišmanović (Polusestra) te Vlatke Vorkapić (Anine pjesme).

Filmovi su dostupni za gledanje na linku Vimeo kanalua, a kod za besplatno gledanje filmova je ZENSKI-POTPIS.


Komentari