‘Otac’ Srdana Golubovića u utrci za ‘europskog Oscara’

Nagrađivana hrvatska manjinska koprodukcija “Otac” redatelja Srdana Golubovića uvrštena je u prvi dio selekcijskog izbora najboljih europskih dugometražnih igranih filmova za nagradu ‘europski Oscar’ Europske filmske akademije (EFA), priopćio je HAVC.

EFA je odlučila selektirati filmove za EU Oscar nominacije u dva dijela zbog korone i njome povezanih restrikcija. U ovom prvom dijelu su selektirana 32 filma, a drugi dio slijedi u rujnu, čime će u selekciju moći ući i filmovi koji su imali premijere do 31. svibnja, na festivalima ili u kinima, ali zbog pandemije nisu mogli krenuti u regularnu kinodistribuciju prije studenoga.

“Otac” je premijerno prikazan u programu ‘Panorama’ ovogodišnjeg Berlinalea, osvojivši dvije nagrade, od publike i nagradu Ekumenskog žirija. Također, Gordan Bogdan je za naslovnu ulogu u filmu osvojio nagradu za najboljeg glumca u konkurenciji Međunarodnog filmskog festivala u Beogradu, FEST 2020, što je ujedno bila i nacionalna premijera tog filma.


Film o ocu koji putuje pješice od svog sela na jugu Srbije do Beograda nakon što mu zbog siromaštva oduzmu djecu, ujedno je i priča o marginalcu i gubitniku koji putem postaje junak našeg doba.

Scenarij uz Srdana Golubovića potpisuje i hrvatski redatelj i scenarist Ognjen Sviličić.

Film je koprodukcija čak šest zemalja, Srbije, Francuske, Njemačke, Hrvatske, Slovenije i BIH, čiji su hrvatski producenti Lana Matić i Boris T. Matić iz Propeler Filma.

Film je, između ostalih, sufinanciran sredstvima Hrvatskog audiovizualnog centra i Eurimagesa.

Nominacije za EU Oscara bit će poznate 7. studenoga na filmskom festivalu u Sevilli, a dodjela je još uvijek zakazana za 12. prosinca u islandskom Reykjaviku.

Sve dodatne informacije i kompletnu selekcijsku listu pronađite na službenim stranicama EFA–e.

Komentari