OSTAT ĆE KRUG OKO ŠATRE Umjetnička intervencija koja savršeno ilustrira dugoročne koristi projekta EPK

facebook, Tomislav Kristo / CROPIX

Umjetnička instalacija “Stog sijena” Ivana Kožarića doživjela je još jednu “građansku intervenciju”. Nakon što je 11 siječnja 2019 zapaljena, sada je jedan umjetnik oko stoga sijena ucrtao crni krug. Kako je sam autor, riječanin Mićo Antolović napisao na društvenim mrežama, referirao se na jednu pjesmu Đorđe Balaševića.

Autor se referirao na stihove “ostat će krug oko šatre” iz Balaševićeve pjesme “Odlazi cirkus iz našeg malog grada”, istovremeno kopirajući krug koji je nastao oko mjesta na kojem je stajao stog sijena nakon što je izgorio. Istaknuo je da će njegova intervencija ostati vidljiva i nakon što se skulptura ukloni, dok ju “hod i kiša ne izbrišu”.

facebook

Autor za ovu originalnu intervenciju nije dobio nekoliko tisuća kuna iz proračuna Rijeka 2020. Unatoč tome, radi se možda i o najboljoj ilustraciji dugoročne koristi koju će Grad Rijeka imati od manifestacije Europska prijestolnica kulture (EPK).

Za razliku od ovog izvornog djela, sam “Stog sijena” je reciklirana instalacija, identična onoj koji je autor postavio u Dubrovniku ispred Kneževa dvora u okviru izložbe “Otok” 1996. godine. Kada je “Stog sijena” zapaljen, policija je procijenila materijalnu štetu na 15 tisuća kuna. Nije poznato je li autor obeštećen u tom iznosu kada je ponovno doveo sijeno na trg, i tako opet “kompletirao” umjetničko djelo.



“Stog sijena” nije prva reciklirana instalacija u sklopu EPK Rijeka 2020. I famozni “Spomenik crvenoj Rijeci – samoobrambeni spomenik” Nemanje Cvijanovića koji bi trebao biti postavljen na Riječkom Neboderu također je “reciklaža”. Isti autor postavio je “Spomenik crvenom Prizrenu – samoobrambeni spomenik” u kosovskom Prizrenu 2019. godine u sklopu projekta Autostrada Biennale.

 

autostradabiennale.org/

I dok se Grad Rijeka zadužuje za financiranje umjetnički upitnih i ideološki ekscesnih instalacija, mnogi su tu praksu spremni tolerirati, zbog raširenog dojma da se radi o projektu kojeg financira Europska unija.

Europska unija financira samo 10 posto projekta

Prema podacima na stranicama voditelja projekta, društva Rijeka2020, iz fondova i programa Europske unije Rijeka EPK se financira sa tri milijuna eura, što je nešto manje od deset posto ukupnog proračuna. Isti je iznos za projekt izdvojila i Primorsko-goranska županija. S druge strane, Grad Rijeka i Republika Hrvatska za projekt pojedinačno izdvajaju deset milijuna eura.

Kolika će biti korist građana Rijeke, Primorsko-goranske županije i Republike Hrvatske od performansa, recikliranih intervencija i ideološkog ekshibicionizma dvorskih umjetnika Vojka Obersnela, koje ti isti građani plaćaju?

Kada cirkus ode “iz našeg malog grada”, izgleda da će zaista ostati samo krug oko šatora, ili barem ovaj oko stoga sijena.

Komentari