Obersnel zadovoljan zbog odbacivanja prijave u vezi s EPK – Rijeka 2020, nezadovoljan medijima

Vojko Obersnel/Goran Stanzl/PIXSELL

Gradonačelnik Vojko Obersnel rekao je u četvrtak na aktualnom satu riječkoga Gradskog vijeća da je zadovoljan odbacivanjem kaznene prijave za pogodovanje u nabavi opreme za svečano otvorenje EPK, ali je dodao kako se pokazalo da u medijskom prostoru nema presumpcije nevinosti.

Rješenje Uskoka pokazalo je da je kaznena prijava protiv osoba iz Rijeka 2020 za pogodovanje tvrtki iz Novoga Sada u postupku javne nabave pozornice i opreme za otvorenje EPK bila potpuno besmislena, rekao je Obersnel.

“No, pokazalo se da u hrvatskome medijskom prostoru ne postoji presumpcija nevinosti, nego si kriv dok ne dokažeš nevinost”, istaknuo je. U medijima se insinuiralo na kriminal i pogodovanje u tom postupku, nanesena je šteta projektu EPK i Gradu Rijeci te neugodnost ljudima koji su osumnjičeni, rekao je gradonačelnik Obersnel odgovarajući na pitanje vijećnika Vedrana Sabljaka (Laburisti) o toj kaznenoj prijavi i planiranim događajima do kraja tog projekta.

Unatoč pandemiji, ocijenio je, učinilo se najviše što se moglo – godina EPK produljena je Rijeci i Galwayu do travnja. U preostalom razdoblju u Rijeci će se otvoriti izložba o mladim godinama slikara Gustava Klimta, izložba o stripu, otvorit će se Dječja kuća, izvest će se nekoliko kazališnih predstava, a planira se i svečano zatvaranje kao javna manifestacija, dodao je Obersnel.



Riječki gradonačelnik na sjednici je iz pisanog izvješća o radu u drugoj polovici 2020. godine, koje je podnio vijećnicima, istaknuo aktivnosti u olakšavanju posljedica pandemije covida-19, provedbu projekta EPK i povlačenje i korištenje fondova Europske unije. Rekao je da se u koronakrizi pomoglo poduzetnicima i udrugama mnogim mjerama, da je u sklopu EPK tijekom ljeta izvedeno oko 390 programa s 53 tisuće posjetitelja, a uz pomoć fondova Europske unije uređena je hala za razvoj poduzetništva u kompleksu Torpedo te se priprema uređenje poduzetničke zone Bodulova.

Hrvoje Burić (Nezavisna lista Bura), govoreći o izvješću gradonačelnika, izrazio je nezadovoljstvo što nije iskorišteno više novca u sklopu Riječke aglomeracije, a Petra Mandić (Most nezavisnih lista) zamjerila je da se nije ostvarilo mnogo važnih točaka iz strategije razvoja Rijeke do 2020. godine. “U toj strategiji do kraja 2020. se predviđalo dovršiti terminal na Zagrebačkoj obali, pristupnu cestu D-403, dvotračnu željezničku prugu kroz grad, uvesti brzu gradsku željeznicu, urediti marinu u Porto Barošu, a samo neki od tih projekata su tek započeti”, rekla je.

Na sjednici Gradskog vijeća, održanoj u četvrtak u Centru Zamet u Rijeci, bilo je desetak vijećnika, a ostali su na njoj sudjelovali preko elektroničke aplikacije. O prijedlozima akata vijećnici će glasovati elektroničkim putem u petak.

Komentari