Novi ciklus krajobraza Bojana Doleneca

Očito je odlazak iz Zagreba u Slavoniju, iznimno pogodovao akademskom slikaru Bojanu Dolenecu, slika sve više, uglavnom privučen neskrivenom magijom slavonskog krajobraza, posve oslobođen tamnih motiva i sumornih doživljaja.

Na malim formatima papira ( 30 x 21 cm) u kombiniranim tehnikama, u proteklom je razdoblju Dolenec realizirao lijepi broj motiva, prostora koji ga okružuje i rekli bi snažno nadahnjuje.

Ravnice s ponekom uzvisinom, ispod oblaka ili uznemirenog neba koje najavljuje brze promjene, iznad polja, šuma, voda, putova, ali bez osobito vidljivih ljudskih tragova postojanja.

Promatrajući ovaj ciklus malih formata , dojma sam kako su oni tek ili samo uvod, početak nastajanja ciklusa velikih formata na platnu, u ulju koji bi cjelovito svjedočili o slikarevom boravku u tom podneblju i njegovom žednom upijanju impresija koje su ga čvrsto obgrlile i ne puštaju ga sve dok ne utoli svoju stvaralačku žeđ.



Ciklus malih formata kombiniranih tehnika Bojana Doleneca bilježi smirujuću atmosferu, stanovitu opuštenost tijela dok um istodobno istražuje svekolike mogućnosti ali i ograničenja raznovrsnih tema i motiva, u autorskoj, ljudskoj potrazi za onom slikom, koju svaki slikar sanja od trenutka kada je spoznao da jedino može biti slikar.

Ciklus krajobraza Bojana Doleneca istodobno je i posveta prirodi, čistoj, sačuvanoj naturi i njezinoj iskonskoj ljepoti.

Komentari