Novi ciklus bikova Ivana Mladenovića

Foto: Igor Furjan

Akademski kipar iz Varaždina , suvremeni hrvatski likovni umjetnik, Ivan Mladenović stekao je već značajnu afirmaciju, iako pripadnik mlađe, tek dolazeće generacije, nizom ciklusa, od kojih se u posljednje vrijeme osobito ističe ciklus bikova, izveden u kamenu, klasičnim metodama.

Motiv bika čest je motiv u umjetnosti,osobito u kiparstvu, stoga je za realizaciju ovoga motiva doista potreban izraziti talent i vješta ruka, da bi se osobenim autorstvom razlikovalo od dosadašnje produkcije, što je svakako odlika Ivana Mladenovića.

Nedavno je Ivan Mladenović predstavio novi ciklus izazovnih skulptura posvećenih biku,izvedenih u kamenu.

Za nadati se je, kako će Ivan Mladenović uskoro krenuti u izvedbu znatno većih formata ovog intrigantnog motiva.



Kako se uopće pojavio motiv bikova?

Ideja bika poznata je iz različitih kultura i stilova povijesnog vremena, od prahistorije , pa sve do danas. Karakteristika bika ogleda se u snazi i tvrdoglavosti, ali i strasti. Tijelo te životinje dominira svojim specifičnim oblikom i glavom sa rogovima, te snagom koja se vidi u njegovim leđima. Inspiracija bika potekla je iz istraživanja njegovih osobina i oblika tijela gledanjem fotografija prethistorijskih špilja, gdje je nekadašnji čovjek crtao po zidovima pećina i na taj način htio ostaviti trag te životinje i svojeg vremena.

Kako je tekao proces realizacije ovoga zanimljivog motiva?

Potreba za izradom bika od kamena potekla je razmišljanjem o njegovoj snazi i pokretu, te postizanje drugačije oblikovanog tijela nego inače kroz povijest i dodavanje različitih osobina koje se vide kroz dinamične pokrete i naslove isklesanih motiva.

Ovo je drugi ciklus?

Ovo je drugi ciklus skulptura u kojem se htjelo izraziti duh te životinje različitim pokretima tijela koja izlaze iz kamena na dvije noge ili čvrsto stoje i čekaju da ih netko izazove kako bi skočili da potvrde svoju postojanost.

Koristite klasične alate i načine rada?

Skulpture su rađene sa više vrsta dlijeta i bruseva putem primitivnog, pojednostavljenog oblika i glatko grube teksture koja odvaja motiv od same materije.

Komentari