Njemački distributer Beta Film preuzeo većinski dio Drugog plana

Foto: Tomislav Kristo / CROPIX

Distributer Beta Film, koji stoji iza njemačkih serija “Babilon Berlin” i “Gomorra”, preuzeo je većinski dio zagrebačke produkcijske kuće Drugi plan, zaslužne za uspješne TV serije “Novine” i “Uspjeh”.

Hrvatski audiovizualni centar izvijestio je u četvrtak kako je ta investicija nastavak nastojanja vlasnika Beta Filma, Jana Mojta da se tvrtka još više proširi na produkciju i ciljane serije tvrtki u regijama s međunarodnim potencijalom.

Beta Film je počeo graditi portfelj istočnoeuropskih produkcija, udruživši se s HBO Europe na produkciji nagrađivane mini-serije Agnieszke Holland “Gorući grm”, kao i serije “Wasteland” i austrijskim redateljem Robertom Dornhelmom na produkciji filma “Maria Theresia” te poljskim redateljem Dariuszom Jablonskim na stvaranju TV serije “The Pleasure Principle”.

Beta Film, kojemu je sjedište u Münchenu, već se ranije udružio s Drugim planom na projektima koje je ta kuća razvijala za regionalna i međunarodna tržišta s partnerima na Islandu, u Ukrajini i Rusiji.



Jedan od tih projekata je i šestodijelna serija “Amnezija”, triler o trgovini drogom čija je radnja smještena na hrvatskoj granici. U glavnoj ulozi pojavljuje se Branka Katić (Marvelov Kapetan Amerika – Ratnik zime), a serija bi trebala bi krenuti u produkciju kasnije ove godine.

“Većinski udio u produkcijskoj kući Drugi plan sada će tu tvrtku podići na novu razinu, što će biti stepenica rasta za tvrtku koju su 2004. osnovali Nebojša Taraba i Miodrag Sila”, ističu iz HAVC-a.

Drugi plan, koji se početno bavio dokumentarnim filmom i surađivao s HRT-om, Novom TV i RTL-om, kasnije se preusmjerio na produkcije dramskih serija, uspostavivši se kao vodeći u regiji Adrije.

“Dolazak Beta Filma u Hrvatsku doista može imati dalekosežne učinke, ne samo za nas, nego i za čitavu regiju, Beta je jedan od najvećih produkcijsko-distribucijskih sustava na svijetu za film i televizijske projekte, a činjenica da na naše tržište ulaze kroz partnerstvo s lokalnim neovisnim proizvođačem reflektira njihovo snažno povjerenje u naš kreativni i produkcijski potencijal”, izjavio je Nebojša Taraba.

Vjeruje kako je njihov dolazak dobra vijest i za domaće broadcastere, jer su mogućnosti postprodaje i monetizacije ulaganja u domaći sadržaj sada  povećane.

Taraba je podsjetio kako je do suradnje s tim njemačkim ‘gigantom’ došlo nakon što je prve  kontakte ostvario prošle godine u St. Peterburgu, gdje je bio član žirija za International Emmy Award. Tada su mu rekli da već duže prate njihov rad i da ih zanimaju njihovi sljedeći projekti, pa su ih u studenom pozvali u München, a krajem prošlog tjedna postignut je dogovor.

“Čitava regija nije samo neiscrpan izvor neispričanih priča, već nudi i izvrsne mogućnosti u smislu kreativnih talenata, te visoku kvalitetu produkcije. Suradnjom s Drugim planom želimo izgraditi povezanost s ovom regijom”, izjavio je izvršni direktor Beta Filma, Moritz von Kruedener.

Ravnatelj HAVC-a Chris Marcich pozdravio je tu suradnju, ocijenivši da je to dobra vijest za hrvatsku proizvodnju i znak povjerenja u našu budućnost.

Komentari