Nina Obuljen-Koržinek: Teško je predvidjeti tijek mjera relaksacije u kulturi

Foto: Boris Kovacev / CROPIX

Ministrica kulture Nina Obuljen-Koržinek rekla je u utorak da se promišlja kako krenuti s postupnim relaksiranjem mjera, no u području kulture teško je predvidjeti kako i kada će se one provesti.

“Cijela globalna kreativna industrija je stala, posebno u dijelu audiovizualnog proizvodnje, glazbenih festivala, koncerata, izvedbenih umjetnosti, kazališta. Promišljamo o tome kako će se moći krenuti u proizvodnju barem dijela tih sadržaja, no dosta je neizvjesno dok god budu postajala pravila o fizičkom distanciranju”, istaknula je.

Tako se za audiovizualnu proizvodnju promišlja da se u prvoj fazi krene s dokumentarcima i animiranim filmovima, u glazbi sa snimanjem u studijima, a u kazalištu da se nađu načini kako se mogu održavati probe i pokusi.

Vidjet će se kako se situacija razvija, kako će se promišljati u drugim državama o transportu preko granica, dolasku turista koji će biti testirani. “Vjerojatno ćemo organizirati snimanja da ljudi koji sudjeluju budu u nekom režimu smanjenog kontakta s onima koji bi potencijalno mogli donijeti zarazu”, napomenula je.



Obuljen kaže da će i nakon što se otvore kina trebati jedno vrijeme da se pokrene cijeli kotač, s obzirom na to da je zaustavljena produkcija u cijelom svijetu, no teško je sada procijeniti kada bi to bilo.

“Analizirali smo precizno svako područje kulture i kreativnih industrija i u stalnom smo kontaktu s udrugama. Sve ćemo raditi da pokušamo što prije omogućiti nastavak djelatnosti, no u prvom redu moram voditi računa o zdravlju”, ocijenila je.

Rijeka 2020 EPK nije propali projekt

Ministrica ne smatra da Rijeka Europska prijestolnica kulture propao projekt, s riječkim gradonačenikom i voditeljicom projekta je razgovarala o nizu scenarija, a odluke će se donositi u skladu s donošenjem odluka na razini vlade, kako bi se realizirao barem dio programa.

“U ovom opsegu neće se moći realizirati, no kultura mora ići dalje i u dobrim i u lošim vremenima, a ovo su, posebno za izvedene umjetnosti teška vremena”, napomenula je.

Obuljen kaže da je od početka svim organizatorima manifestacija u Hrvatskoj poručila da će se sredstva koja imaju na raspolaganju morati usmjeriti za pomoć hrvatskim umjetnicima i kreativcima.

Donesen niz mjera koji se odnose na medije

S obzirom na tešku situaciju u medijima, ministrica je rekla da je donesen cijeli niz mjera koji se odnose na medije i oni mogu aplicirati na mjere Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, samostalni novinari i samostalni umjetnici koji su registrirani.

“Vijeće za elektroničke medije donijelo je odluke o isplati sredstava iz fonda, sa ZAMP-om su postignuti dogovori oko određenih popusta vezano uz naknade, u pregovorima smo s Odašiljačima i vezama da se i tu naprave određene koncesije komercijalneom medijima”, izvijestila je.

Najavila je da će se u srijedu susresti s predstavnicima novinara, Hrvojem Zovkom i Majom Sever.

“Moramo biti realni i biti svjesni da je gospodarska situacija teška i da će na žalost biti rezanja u mnogim područjima, to se može očekivati”, rekla je.

“Cijenimo ulogu medija, znamo koliko su važni, pogotovo u ovim trenucima, koliko pridonose borbi protiv lažnih vijesti, zato se okrećemo kredibilnim izvorima, ozbiljnim mainstream medijima i u nastavku mjera poduzet ćemo što možemo”, dodala je.

Od početka poruka za pomoć samostalnim umjetnicima

Obuljen je rekla i da su samostalnim umjetnicima kojima država plaća doprinose ili ih sami plaćaju, omogućene komplementarne mjere Hrvatskog zavoda za zapošljavanje. Problem je s onima koji tu djelatnost obavljaju povremeno, no nemaju reguliran status ni na jedan način.

Podsjetila je da je Ministarstvo kulture tjedan dana nakon zatvaranja donijelo odluku da se puno liberalnije mogu trošiti programska sredstva koja su odobrena na natječajima, da se mogu isplaćivati samostalnim umjetnicima i honorarcima i za programe koji otkazani ili odgođeni.

Ministrica kulture sudjelovat će u srijedu na polaganju vijenaca na obilježavanju proboja logoraša iz Jasenovca jer

“žrtve zaslužuju da im se poklonimo zajednički, a naši građani, posebno mladi, uče o tim tamnim trenucima naše povijest i stvore odnos prema tim strašnim zločinima,” rekla je Obuljen-Koržinek.

Komentari