Napredak je sinoć napravio povijesni iskorak

Hrvatsko kulturno društvo Napredak već 120 godina promiče hrvatsku kulturu u Bosni i Hercegovini, ali i općenito.

Glavno je, naime, sjedište Napretka u Sarajevu, ali ovo društvo ima i svoje podružnice po gradovima u Hrvatskoj i šire…

Hrvatsko kulturno društvo Napredak osnovano je 1902. radi pomaganja đacima i zanatlijama, a kasnije i studentima. Napredak je do zabrane, koju su provele komunističke vlasti 1949. godine, školovao i pomagao školovati oko 16 000 đaka i studenata, među kojima su i dva nobelovca, Ivo Andrić i Vladimir Prelog, zatim slikari Gabrijel Jurkić i Ivo Šeremet, Ismet Mujezinović, Karlo Mijić pjesnik Nikola Šop i mnoge druge poznate osobe. Napredak je u različitim razdobljima imao do 155 podružnica i više povjerenstava u 440 mjesta.

Iako je imao i nekih neslavnih trenutaka poput cijepanja podružnica, napuštanja članova ili pojedinih organizacija, preblagog odnosa pojedinaca iz vrha ove organizacije prema majoriziranju hrvatskog naroda u BiH i pomalo neobičnih, recimo to tako, nekretninskih aktivnosti, Napredak je sinoć u Hrvatskom domu herceg Stjepan Kosača opravdao svoju ulogu i važnost koju ima u hrvatskom društvu u BiH.



Mostarskim je mališanima, naime, u prepunoj Kosači predstavljena slikovnica o – Kosači. Dijelić (i)hrvatske povijesti utkan u slikovnicu baš zato da najmlađima pokaže kako bh. Hrvati imaju i svoju povijest jer, nije povijest bh. Hrvata samo ono što se, nažalost, uči u školi po nastavnom planu i programu. Ima te povijesti i previše koja je potpuno nespomenuta, zaobiđena ili u najboljem slučaju samo fusnotirana i na krajičcima korica.

Slikovnica je izašla u nakladi HKD Napredak podružnica Ljubuški. Autor teksta je Zvonimir Mikulić, ilustracije potpisuje Marko Barbarić, a svoj doprinos dali su i Anela Rozić-Vrankić i Mirko Rašić.

Mikulić je rekao da slikovnica govori o životu Stjepana Kosače te da si je u kreativnom procesu dopustio neke slobode kako bi djeci približio lik tog velikana.

Važan, doista, događaj za povijest ali i za budućnost hrvatskog naroda u BiH.

U tu povijest spada i Kosača i Katarina i Bobovac i Soli i Kraljeva Sutjeska i (…) HVO i bitka na Vrdima i bitka za Kupres i borbe u Središnjoj Bosni i Kiseljak kod Žepča i Uzdol i Grabovica i Trusina i Buhine kuće… A Napredak je sinoć utro put za adekvatnije bavljenje vlastitom poviješću ubuduće.

Jedna fotografija, ona mnoštva djece ispod zastave hrvatskog naroda u BiH, prizor koji ipak, unatoč svemu, budi nadu.

A upravo je Napredak zaslužan za pokretanje tog važno procesa koji će mlađim hrvatskim generacijama, nadamo se, i ubuduće pomagati u spoznaji vlastite povijesti. Od kralja Tvrtka do brigade kralj Tvrtko. Kada to već nisu znali oni u resornim ministarstvima u županijama s hrvatskom većinom kojima je to posao. Ali je lakše uvijek, nažalost, uraditi copy/paste programa iz Hrvatske.

I to će promijeniti, ako ne kroz sustav, onda van sustava zahvaljujući vrijednim ljudima poput onih u HKD Napredak.

Komentari