Nakon dvogodišnje stanke sutra se otvara 43. Interliber

Interliber/ ilustracija Foto: Marko Prpic/PIXSELL

Nakon dvogodišnje stanke 43. Interliber održava se od 9. do 14. studenoga na Zagrebačkom velesajmu u posebnim okolnostima uz covid-potvrde i negativan PCR test, a unatoč izostanku dijela nakladnika, mogao bi probuditi optimizam u otpornost domaćeg nakladništva.

Školska knjiga: Bogata izdavačka produkcija vrijednih djela za sve uzraste
Školska knjiga i ove godine na Interliberu predstavlja cjelovitu izdavačku produkciju s približno sto novih naslova, među kojima su vrijedna beletristička i publicistička izdanja, probrana znanstvena i stručna literatura te velik broj kvalitetnih slikovnica i knjiga za djecu i mlade.

U nizu novih knjiga koje će predstaviti na 460 četvornih metara svojeg štanda u Paviljonu 5 Zagrebačkog velesajma, iz Školske knjige izdvajaju dvije uspješnice poznatoga američkoga biografa, pisca i novinara Waltera Isaacsona. Einstein – Njegov život, njegov svemir uzbudljiva je biografija jednog od najvećih svjetskih fizičara u kojoj Isaacson otkriva tajne Einsteinova kreativnog uma temeljem dosad nepoznatih dokumenata iz nedavno otvorenih arhiva.

U knjizi Inovatori – kako je skupina hakera, genijalaca i osobenjaka pokrenula digitalnu revoluciju” Isaacson je uspio proniknuti u karaktere fascinantnih pojedinaca, od prve računalne programerke Ade Lovelace do suvremenih tehnoloških divova poput Billa Gatesa i Stevea Jobsa.


Kad je riječ o domaćim naslovima Školske knjige, izdvaja se Magija na hrvatskom povijesnom prostoru Denivera Vukelića, opsežno znanstveno-popularno djelo namijenjeno širokome čitateljskom krugu, u kojem se prvi put u Hrvatskoj fenomen magije obrađuje na sveobuhvatan, interdisciplinaran način.

U knjizi U potrazi za Atlantidom – Putovanje arhitekturom za male sanjare Carla i Renza Piana, slavni arhitekt, dobitnik Pritzkerove nagrade, objašnjava u čemu je vrijednost arhitekture te podsjeća da su javni prostori “obrambene utvrde protiv barbarskog divljaštva”. Tu su i Vještine učenja Stelle Cottrell, popularni priručnik o tome kako svrhovito učiti, uspješno završiti studij bez stresa i pronaći posao.

Lumen: Potterova kuharica, nove knjige Margaret Atwood i Stephena Kinga

Na štandu Lumen izdavaštva najveće uzbuđenje izazvat će Službena kuharica Harry Potter – Slane i slatke čarolije s atraktivnim jelima iz Velike dvorane Hogwartsa, nadahnuta filmovima o nezaboravnom čarobnjaku, s 43 recepta među kojima su: Pitice-bundevice, Slani muffini-sove, Lunine duhočale od keksa, Đumbirov dvorac Hogwarts i Hermionina torbica s perlama…

U nizu Lumenovih atraktivnih beletrističkih i publicističkih izdanja ističu se i zbirka pjesama Margaret Atwood Od dragosti te svjetske uspješnice Doktor Sleep i Susannina pjesma – šesti dio Kule tmine, jednog od najambicioznijih književnih serijala u povijesti Stephena Kinga, Pax – Putovanje kući Sare Pennypacker te Ubojičin učenik, prva knjiga trilogije Farseer Robina Hobba, koja je oduševila Georgea R. R. Martina.

Mozaik knjiga: Mnoštvo svjetskih uspješnica popularne književnosti
Nakladnik Mozaik knjiga ove godine neće na Interliberu imati promocije knjiga i organiziranja druženja autora s djecom, ali je za svoje čitatelje koji vole potpisane knjige osigurao u oba paviljona, u odjeljku pod nazivom “Knjige s potpisom”, naslove koje će ranije potpisati njegovi autori Pavao Pavličić, Julijana Matanović, Slavko Sobin, Sanja Vejnović, Goran Tribuson, Sanja Polak, Sanja Pilić, Miro Gavran i drugi.

Kao top novitete Mozaik knjiga izdvaja roman Težina tinte Rachel Kadish, profinjeno djelo povijesne književnosti o ženama koje razdvajaju stoljeća, psihološki triler Obitelj s gornjeg kata Lise Jewell te Društvo ljubitelja Jane Austen Natalie Jenner, roman koji slavi život i djela velike engleske spisateljice.

Najveći uspjesi hrvatskog sporta Davora Lulića i Dražena Berakovića donosi pregled svih hrvatskih sportskih uspjeha na jednom mjestu, prateći povijest hrvatskog sporta dugu više od 120 godina, uključujući i posljednje uspjehe naših sportaša na Olimpijskim igrama u Tokiju 2021. godine. Mozaik knjiga objavio je i novu kuharicu Jamieja Olivera Povrće, u kojoj jedan od svjetski najpriznatijih kuhara svakodnevice nudi ukusna i jednostavna jela koja slave čari povrća.

Judita Mire Gavrana vrijedna je knjiga za sve ljubitelje nacionalne književnosti i kolekcionare, a ukoričuje istoimeni Marulićev ep i Gavranov roman te biblijski izvornik koji je nadahnuo Marulića i Gavrana. Spremište Trešnjevka Tomislava Šovagovića zaključna je knjiga autorove autobiografske pripovijesti o djetinjstvu sa 60 priča posvećenih Zagrebu u drugoj polovici 1980-ih.

Knjiga Meksički roman strave meksičko-kanadske spisateljice Silvije Moreno-Garcije feministička je verzija romana strave koja se prodala u više od pola milijuna primjeraka s obje strane Atlantika, a New Yorker, NPR, Washington Post, Vanity Fair, Marie Claire i drugi proglasili su je najboljom knjigom 2020. godine. Tu su i Dobro susjedstvo autorice hitova New York Timesa i Sunday Timesa Therese Anne Fowler te Paradoks dugovječnosti Stevena R. Gundryja, novi nastavak autora uspješnice Paradoks biljaka koji nas ovoga puta uči kako starjeti na zdraviji način.

Kad je riječ o knjigama za djecu, iz Mozaika knjiga izdvajaju Otac Božić i ja, novi nastavak magičnog božićnog serijala Matta Haiga.

Stilus: Svjetski bestseler, nova knjiga Ingrid Divković i prijevodna publicistika
Nakladnik Stilus knjiga iz svoje ovogodišnje interliberske ponude izdvaja nagrađivani svjetski bestseler Pčelar iz Alepa britanske spisateljice ciparskoga podrijetla Christy Lefteri, dosad prodan u više od milijun primjeraka i preveden na 25 jezika. Tu je i nova knjiga hit-autorice Ingrid Divković Stare duše ne stare: Um, u kojoj ta književnica i blogerica progovara o odnosu prema suprotnom spolu, partnerskom prožimanju, platonskoj ideji ljubavi te kompleksnim obiteljskim odnosima u patrijarhalnom društvu.

Od beletristike se ističe i roman Tišina za oči slovensko-hrvatskoga pisca Branka Šömena, potresna priča o pripadnicima tzv. Sonderkommanda, logorašima iz Auschwitza zaduženima za obavljanje najgorih poslova izvlačenja i spaljivanja leševa iz plinskih komora zloglasne tvornice smrti.

Od publicistike iz Stilusa izdvajaju knjigu Kako pričati priče djeci Josepha Sarosyja i Silke Rose West, u kojoj autori pretvaraju ključne sastojke pripovijedanja u iznenađujuće jednostavnu metodu koja svakoga može učiniti stručnjakom za pripovijedanje. Odgovori iz raja autorice bestselera Sunday Timesa Therese Cheung i medija Claire Broad knjiga je namijenjena svakome tko se ikada zapitao postoji li zagrobni život i je li uistinu moguće stupiti u kontakt s duhovnim svijetom.

Čudotvorna moć intuicije duhovni je vodič s mnoštvom praktičnih savjeta, vježbi i meditacija britanske iscjeliteljice Emme Lucy Knowles, koja piše za najpoznatije svjetske lifestyle časopise kao što su Cosmopolitan, Grazia i Elle. Knjiga međunarodno poznatog govornika i success coacha Antonija Nevesa Prestanite živjeti na autopilotu poticaj je na suočavanje sa surovom istinom o tome kako smo dospjeli tu gdje jesmo, poziv na suosjećanje, iskrenost i odgovornost prema vlastitom životu, prenosi Index.

Komentari