Moguće i dodatne Vladine mjere za zaštitu komercijalnih i neprofitnih medija

Foto: Darko Tomas / CROPIX

Vlada Republike Hrvatske pratit će stanje u području medija te razmotriti uvođenje i dodatnih mjera kojima bi se zaštitili mediji, ne samo komercijalni već i neprofitni, istaknuto je u priopćenju objavljenom u četvrtak navečer na internetskim stranicama Ministarstva kulture.

Nastavno na medijske upite o mjerama Vlade namijenjenima za pomoć medijskom sektoru, naglašava se da su mjere koje je prihvatila Vlada usmjerene na zaštitu gospodarstva i očuvanje radnih mjesta. Većina pružatelja medijskih usluga u Hrvatskoj djeluju pak kao trgovačka društva te su samim time ove mjere usmjerene i na njih.

Dio novca medijima iz Fonda za poticanje pluralizma

Mjera vezana za medije podrazumijeva i da će Agencija za elektroničke medije isplatiti novčana sredstva Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija za 2020. uz mogućnost prenamjene dijela Fonda zbog potreba javnoga praćenja epidemije koronavirusa. Omogućit će se i prilagodba programskih osnova pružatelja medijskih usluga posebnim okolnostima. U planu su i dodatne mjere koje razmatraju Agencija i Vijeće za elektroničke medije i Ministarstvo kulture.

Ministarstvo kulture dogovorilo je s Nacionalnom zakladom za razvoj civilnog društva da će se ubrzati proces evaluacije projektnih prijava s poziva “Mediji zajednice – potpora socijalnom uključivanju putem medija”, objavljenoga u okviru Operativnoga programa “Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020.”, te će se u najkraćem mogućem roku donijeti Odluka o financiranju za odabrane projekte.



Dodatna potpora medijskoj industriji: Mediji važni u borbi protiv širenja dezinformacija

Ministarstvo kulture upozorilo je da je medijska industrija posebno izložena u krizi jer gotovo u cijelosti ovisi o prihodima od oglašavanja. U tom smislu, najavljeno je, pratit će se situacija i tražiti moguće dodatne načine potpore ovom sektoru vodeći računa o tome da je veliki broj novinara samozaposlen ili u nekom obliku privremenoga ili povremenog angažmana.

Mediji u ovakvim okolnostima imaju važnu ulogu jer profesionalnim pristupom osiguravaju svim građanima pravodobne informacije i doprinose borbi protiv širenja dezinformacija i lažnih vijesti, stoji u priopćenju.

Osim toga, Vlada RH i Ministarstvo kulture pozivali su nakladnike medija da osiguraju urednicima i novinarima odgovarajuće uvjete za obavljanje posla, uključujući i potrebne higijenske uvjete kako bi zaštitili zdravlje svojih zaposlenika i onih koji medijima daju izjave ili sudjeluju u njihovim programima.

Komentari