Mladi umjetnik održao humanitarnu izložbu za zaštitu ptica u Vranskom jezeru

Humanitarna izložba/ Mario Dobrečević

Umjetnik i dizajner Mario Dobrečević održao je dobrotvornu izložbu u zagrebačkom Bustan Baru, a sav prihod od prodaje odlučio je darovati Parku prirode Vransko jezero za zaštitu ptica. 

Tom je prilikom ovaj mladi umjetnik koji se između ostalog bavi i dizajniranjem pametnog nakita izjavio kako je zadovoljan odazivom na izložbu što znači da su ljudi prepoznali dobrotvorni karakter izložbe, ali i kazao koja je svrha izložbe.

“Namjera je bila predstaviti radove ptica na kojima sam radio neko vrijeme. Neki radovi stari su nekoliko godina, a neki su recentni i napravljeni upravo za ovu izložbu. Moj cilj bio je predstaviti radove ljudima, predstaviti strast koju imam prema pticama, strast koju imam prema crtanju i povezati sve u jednu dobrotvornu izložbu kojom ću podržati rad Parka prirode Vransko jezero“, rekao je Mario, piše u priopćenju.

Dodao je kako kroz ovu izložbu želi podržati kampove u svrhu zaštite ptica i ptičjih vrsta.


“Ideja za izložbu došla je spontano i u sinergiji s proaktivnim i ambicioznim duhom vlasnika
prostora gdje održavamo izložbu. On me kontaktirao i predložio da održimo izložbu nakon što je vidio moje radove”.

Mario Dobrečević

Rekao je kako cijeni rad zaposlenika Parka prirode Vransko jezero i pojasnio što ga je
potaknulo da donira sredstva baš Vranskom jezeru.

“Neko vrijeme pratim njihov rad i djelovanje na društvenim mrežama i primijetio sam da su pretežito angažirani oko zaštite ptica, njihovih staništa i nadzora migracija ptica”, objasnio je Mario i dodao kako iznimno cijeni takvu predanost radu.

Povodom izložbe izjavu je dala i stručna voditeljica stručne službe Parka prirode Vransko jezero Maja Ćuže Denona izrazivši zadovoljstvo što je Mario kontaktirao upravo njih sa željom da prihode od prodaje donira Vranskom jezeru.

“Ideja o donaciji prikupljenog iznosa nesebičan je čin kojim će ovaj umjetnik popularizirati
prstenovanje ptica koje ima znanstveni, volonterski i edukativni karakter. Od doniranih sredstava nadopunit će se oprema za prstenovanje i unaprijediti uvjeti u prstenovačkoj postaji koja se nalazi u Posebnom ornitološkom rezervatu“, rekla je.

“Praćenje kretanja ptica je od velike važnosti jer se ponovnim hvatanjem prstenovanih ptica utvrđuju područja njihova kretanja i zadržavanja na odmorištima i hranilištima gdje prikupljaju snagu za nastavak dugog i iscrpljujućeg selidbenog puta. Ovi podaci vrlo su važni za planiranje i aktivnosti zaštite ptica i njihovih staništa“, dodatno je pojasnila i rekla kako se prstenovanje ptica za vrijeme jesenske migracije u Parku provodi već više od 20 godina i svake godine na tri mjeseca okuplja volontere: licencirane prstenovače, studente, ljubitelje ptica i prirode.

Dodala je kako prstenovački kamp zbog svoje znanstvene prirode ne može biti otvoren za javnost, ali kako svejedno ima važnu ulogu u edukaciji manjih grupa osnovnoškolske djece koji se uz pratnju zaposlenika Parka zaduženog za edukaciju i interpretaciju iz prve ruke mogu upoznati s cijelim procesom.

“Nadamo se da upravo ovakva iskustva mogu inspirirati nove generacije umjetnika i zaštitara ptica i prirode. Marijevi radovi podsjetnik su da upravo sinergija prirode i umjetnosti može biti snažan vizualni alat za prenošenje poruke o važnosti očuvanja i zaštite prirode koje baš kao i ptice, putuju na duge staze”, zaključila je.

Humanitarna izložba/ Mario Dobrečević

Komentari