Ministrica kulture osudila napad na Marka Markovića za vrijeme njegovog performansa u Splitu koji je na kraju neslavno završio

screenshot

Likovni umjetnik Marko Marković u Splitu je održao performans koji je neslavno završio. Naime, na umjetnika je netko bacio kamen. Taj čin je oštro osudila ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek. 

“Uvijek osuđujemo bilo kakav oblik nasilja i napad na bilo kojeg umjetnika pa tako i ovaj put”, rekla je ministrica na upit novinara na Plitvicama, gdje je sudjelovala na konferenciji Uloga žena u kreiranju Europe budućnosti.

Na snimci performansa vidljivo je kako je na umjetnika bačen kamen, no, Nina Obuljen Koržinek je rekla kako “organizatori to nažalost nisu prijavili policiji tako da ne znamo što se dogodilo”.

Podsjetimo, Marković je izveo performans pod nazivom “Opća jadikovka” u sklopu kojega je građane pozvao da mu se pridruže u masovnom jadikovanju. Performans je izveden u sklopu njegove istoimene izložbe u Galeriji Jugoistočna kula, a prekinut je zbog navedenog incidenta.



Ministrica je istaknula kako je riječ o umjetniku koji je svoje performanse izvodio na relevantnim mjestima.

“Ne ulazim u ocjenu bilo kojega umjetničkog čina, samo uvijek zagovaram slobodu i uvažavanje”, rekla je Nina Obuljen Koržinek.

Umjetnik Marko Marković je uoči nastupa pozvao sve zainteresirane zadovoljne i nezadovoljne građanke i građane, kao i kolege umjetnike da mu se pridruže u “masovnom jadikovanju, jaukanju, arlaukanju i zapomaganju kroz performans koji je pozicioniran kao humoristični oblik građanskog ne posluha.”

Inače, u jugoistočnoj kuli Dioklecijanove palače postavljena je i izložba prvog performansa jaukanja i zapomaganja kojeg je Marko Marković izveo u prilikom zasjedanja Republike Hrvatske Vijećem Europske Unije ispred HNK u Zagrebu 2020. godine, prenosi HRT.

Komentari