Milanović svečano otvorio Pulski filmski festival: ‘Ovo je danas ozbiljan i respektabilan događaj‘

Dusko Marusic/Cropix

Prigodnom svečanošću i premijernim prikazivanjem filma „Šesti autobus“ u pulskoj Areni u subotu navečer otvoren je 69. Pulski filmski festival u sklopu kojeg će gledatelji, do 24. srpnja, imati priliku vidjeti najbolje od ovogodišnje hrvatske filmske produkcije.

Osim toga, posjetitelji će imati prigodu vidjeti i 11 naslova u međunarodnoj konkurenciji, među njima je i šest manjinskih hrvatskih koprodukcija, a osim u pulskom amfiteatru, projekcije će se već tradicionalno održavati u Kinu Valli, na Kaštelu i u INK-u. Posebno veseli da se filmovi iz programa za mlade “Dizalica”, nakon dvije godine stanke, vraćaju na plažu Ambrela. Novost je i da se festival ove godine proširio na Brijune, a nekoliko projekcija bit će upriličeno i u Poreču i Rovinju.

image
Dusko Marusic/Cropix

Pulski filmski festival danas je ozbiljan i respektabilan događaj

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović, koji je otvorio festival, iskazao je poseban respekt glumcima, čestitavši pritom glumici Ljubici Jović na Nagradi Fabijan Šovagović za životno djelo.



“Ovo je hrvatski filmski festival. Mi smo mala otvorena zemlja, i mali narod i ne možemo gledati nego prema svijetu. Ako se zatvorimo sami u sebe, to za nas nije dobro. Iz godine u godinu, kao članovi žirija, dolaze ugledni i važni ljudi iz svijeta filma i dobitnici Oscara, i to nije mala stvar”, rekao je predsjednik Milanović.

Dodao je kako je ovaj festival devedesetih godina bio “u traženju samog sebe, gušio se, i kao da je gubio život i energiju, ali se ipak vratio”.

“Danas je ovaj festival jedan vrlo ozbiljan, respektabilan događaj i ja mu želim da bude još bolji i da se još više otvori prema svijetu, ali da ostane festival hrvatskog filma”, poručio je Milanović.

Ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek rekla je kako posebno veseli činjenica da ovogodišnji festival donosi čak 10 naslova u hrvatskom natjecateljskom programu, a riječ je o filmovima koji su nastajali upravo usred pandemije. To pokazuje, dodala je,kako su pomoć i potpora kulturnom sektoru u ovoj krizi omogućile kontinuitet filmskog stvaralaštva.

Po njenim riječima, nepredvidivi krizni događaji poput pojave bolesti covid-19, potresa te ruske agresije na Ukrajinu predstavljaju prepreke na planiranom putu razvoja, stabilnosti i održivosti te upozoravaju kako „na svim razinama moramo imati spremne odgovore na moguće izazove“.

image
Dusko Marusic/Cropix

U žiriju i Oskarovac Stefan Ruzowitzky

Ustvrdivši kako festival zauzima važnu ulogu u kulturnom i društvenom životu Pule i dio je kulturnog identiteta grada, pulski gradonačelnik Filip Zoričić istaknuo je kako će i ovogodišnji festival u grad unijeti pravo filmsko ozračje poput onog europskih i svjetskih filmskih prijestolnica kakvom Pula doista zaslužuje biti.

Hrvatski natjecateljski program ove godine donosi 10 naslova koji će se prikazati u Areni, a o najboljim filmovima Hrvatskog natjecateljskog programa odlučivat će austrijski redatelj oskarovac Stefan Ruzowitzky, prošlogodišnji dobitnik Velike zlatne arene Zrinko Ogresta, glumica Marija Škaričić, britanska kritičarka Rita Di Santo te montažer Miran Miošić.

Od međunarodnog programa, publiku očekuje 11 naslova iz recentne europske produkcije, a među njima je i šest manjinskih hrvatskih koprodukcija.

Komentari