Mary Beth Keane, autorica koja čini savršen spoj Liane Moriarty i Celeste Ng

Ako volite romane Liane Moriarty ili Celeste Ng, onda će najnoviji naslov ‘Upitaj još jednom’ autorice Mary Beth Keane zadovoljit sva vaša knjiška osjetila.

Roman ‘Upitaj još jednom’, priča o ljubavi i otkupljenju, o vjeri i opraštanju, otkriva kako se sjećanja na djetinjstvo mijenjaju s udaljenosti odrasle dobi – kako zlikovci postaju manje prijeteći, a oni koji su se doimali nevinim odjednom kao da su manje nevini.

Gillam, savezna država New York: gradić koji čine uobičajene prigradske kuće s velikim travnjacima. Obitelj Gleeson nedavno se doselila onamo i uskoro izrazila dobrodošlicu novim susjedima, obitelji Stanhope. Usamljena Lena Gleeson želi pronaći prijateljicu, ali Anne Stanhope – hladna, elegantna, nestabilna – želi da je se ostavi na miru. Njihova djeca – Lenina najmlađa kći Kate i Annin jedinac Peter – moraju pronaći način da se povežu i uspostave prijateljstvo čiju će otpornost i ljubav zamalo slomiti rasjed koji dijeli njihove obitelji te strašna tragedija koja će ih sve progutati. Tragedija čiji istinski uzrok postaje očit tek mnogo godina poslije.

Portret iransko-američke manjine

Posrijedi je priča o tome kako, ako imamo sreću, moć ljubavi može pobijediti nasilje koje vreba ispod površine svakodnevnog života. Ovaj snažan i dirljiv roman o obitelji, traumi i ključnim trenucima u životu portretira irsko-američku manjinu u američkom predgrađu.


Autorica je djela ‘The Walking People’, ‘Fever’ i ‘Upitaj još jednom’ koji je prvi objavljen naslov na hrvatskom jeziku u prijevodu Aleksandre Barlović.

Upravo je s tim romanom postigla najveći uspjeh. Osim osvojenih vrhova popisa najprodavanijih naslova poput New York Timesa, roman ‘Upitaj još jednom’ s više od 22 zemlje u kojima su se prodala prava za prijevod, bio je rekorder po broju objavljenih prijevoda za 2021 godinu.

Za svoj rad Mary Beth Keane primila je brojne nagrade i priznanja. Godine 2011. Državna književna zaklada svrstala ju je među ‘5 ispod 35’, a 2015. godine dodijeljena joj je stipendija John S. Guggenheim za pisanje proze. Trenutno se snimanju čak dvije serije prema njezinim romanima! Prava za ekranizaciju prodana su za naslove ‘Fever’ i ‘Upitaj još jednom’.

Komentari