Mariji Andrijašević nagrada tportala za najbolji hrvatski roman

Cropix / Zeljko Puhovski

Nagrada tportala za najbolji hrvatski roman objavljen u 2021. godini pripala je u utorak u Zagrebu splitskoj spisateljici Mariji Andrijašević, kojoj je ovo 50 tisuća vrijedno priznanje donijela knjiga “Zemlja bez sutona”.

Tako je odlučilo prosudbeno povjerenstvo koje su ove godine činili prevoditeljica i pjesnikinja Vanda Mikšić, redateljica Anica Tomić, pisac Robert Perišić, psiholog Boris Jokić i kroatistica Andrea Milanko.

Knjigu, objavljenu u izdanju Frakture, žiri je nazvao književnim iznenađenjem koje ne samo da se po gustoći stila, cizeliranoj rečenici i strpljivoj gradnji teksta izdvaja u prošlogodišnjoj hrvatskoj romanesknoj produkciji, već svojeg poetičkog srodnika ima tek u Desničinim “Proljećima Ivana Galeba” iz 1957.

Marija Andrijašević (Split, 1984.) dosad je objavila zbirku pjesama “Davide, svašta su mi radili” nagrađenu Goranom za mlade pjesnike 2007. Izabrane pjesme iz te zbirke uvrštene su u nekoliko domaćih antologija i prevedene na više stranih jezika. “Zemlja bez sutona” (Fraktura, 2021.) njezin je prozni prvijenac.



Andrijašević je zahvalila svom uredniku Seidu Serdareviću i svima koji su je podržali dok je radila na romanu, što je bio posao od, kako je rekla, pet godina. “Bila mi je čast biti u društvu ovakvih finalista i ogromna čast dobiti ovu nagradu”, poručila je.

Nagradu joj je uručila izaslanica ministrice kulture i medija Irena Kregar Šegota, koja je čestitala organizatorima, žiriju i finalistima na još jednom sjajnom izdanju ove nagrade koju je pohvalila kao važnu inicijativu koja promovira i popularizira recentno hrvatsko stvaralaštvo i kulturu čitanja.

Za književnu nagradu tportala, koja se dodjeljuje 15. put, ove je godine prijavljeno 47 naslova. U finale za nagradu ušli su još romani “Svojevrsna” Sandre Antolić (Vuković&Runjić), “Sami” Marinka Koščeca (V.B.Z.), “Niotkuda s ljubavlju” Đorđa Matića (Naklada Ljevak) i “Moja dota” Nore Verde (OceanMore).

Lani je najboljim proglašen roman “Mladenka kostonoga” pisca Želimira Periša u izdanju OceanMora.

Uz novčanu nagradu od 50 tisuća kuna, pobjednički roman ove godine po prvi puta dobiva i audioizdanje na platformi Book&Zvook.

Okupljene na dodjeli, među kojima je među ostalima bila i pročelnica zagrebačkog gradskog ureda za kulturu Emina Višnić, pozdravila v.d. glavne urednice tportala Dijana Suton. Zahvalila je članovima žirija, izdavačima i ponajviše autorima na doprinosu ovoj nagradi, koja je, kako je rekla, u 15 godina postala prepoznatljiva točka hrvatske kulturne scene.

 

Komentari