Mala retrospektiva Frane Radaka u Muzeju Prigorja u Sesvetama

Akademski slikar Frane Radak odavno je prisutan u likovnom životu,rođen je davne 1935 godine, u Zagrebu je završio školu Primijenjene umjetnosti, diplomirao na ALU u klasi prof. Postružnika, aktivno sudjelujući u javnosti svojim slikarskim opusom,brojnim samostalnim izložbama i uočenim specifičnim artističkim izrazom uz kontinuirani rad i svakodnevno autorsko suočavanje s bjelinom platna.

Nedavno je u Muzeju Prigorja u Sesvetama predstavio odabrana djela,dvadeset i dva,ulja i akrile na platnu i kartonu,pastele u izložbi nazvanoj Mala retrospektiva. Izložba je otvorena krajem svibnja i može se razgledati do polovice lipnja.

Manji dio djela potječe iz ranijih vremena,iz šezdesetih i osamdesetih,uz devedesete i veći broj radova nastalih u neposredno proteklom vremenu.

I ovom prigodom publika se mogla uvjeriti u snagu i svježinu Radakovog slikarstva,izrazit kolorist,razigranih i brzih poteza, slikar je kreirao ozbiljan ali i privlačan opus.



Njegovi su česti motivi posve svakodnevni,od brodova i krovova,preko cvijeća do aktova i maslina,njegovi motivi svjedoče o životu,o ljepoti i prolaznosti,o prošlosti i sadašnjosti,o sjećanjima i zamišljanjima.

Mala retrospektiva samo je uvod u veliku retrospektivu koja bi trebala uslijediti u bliskom budućem vremenu jer Radakov bogati slikarski i posve samosvojni slikarski opus to zaslužuje.

 

Komentari