Lutkarski show u pop up kinu: Troje mladih glumaca osmislili predstavu “Ah ta lektira, ne da mi mira”

Dubravka Petric / Pixsell

Troje mladih glumaca Jakov Jozić, Hana Kunić i Jan Novosel u koroni su osmislili predstavu “Ah ta lektira, ne da mi mira”

Troje mladih glumaca Jakov Jozić, Hana Kunić i Jan Novosel iz Samobora, odlučili su nedostatak angažmana u doba korone iskoristiti za realizaciju vlastite predstave. Glumačko lutkarskom predstavom “Ah ta lektira, ne da mi mira” kojom se obraćaju prvenstveno učenicima prvih četiri razreda osnovnih škola progovorili su o gorućoj temi sve manjeg čitanja knjiga, prvenstveno lektire, među tom populacijom.

Glavni likovi predstave su Veki i Vanja, brat i sestra koji moraju pročitati svoje lektire. Dok brat Veki odluči na internetu pronaći sadržaj lektire i napisati zadaću o njoj tako, sestra Vanja svoju knjigu želi pročitati cijelu. Tada počinje njihova rasprava i svađa, te oživljavaju likovi Crvenkapice i Petra Pana koji s mališanima raspravljaju o potrebi čitanja knjige. Ideja mladih glumaca nastala je vrlo spontano, prije godinu dana, za vrijeme ispijanja kave u jednom Samoborskom kafiću. Krenuli su od toga da naprave dječju predstavu, no tada temu još nisu definirali, prenosi Jutarnji.hr.

Svo troje su igrali dječje predstave po školama i vrtićima, ali kroz razgovor i dijeljenja mišljenja s učiteljima i tetama “čuvalicama” došli su do zaključka da je najveći problem manjak čitanja kod mališana, kako lektira tako i čitanja općenito. Nakon promišljanja, sinula im je ideja da prvo naprave četiri tradicionalne lektire koje će ići jedna za drugom, no onda su pretpostavili da je bolje izdvojiti dvoje likova iz različitih lektira i zaokružiti ih u cjelini s pričom. No, kada se stvorio problem oko teksta za predstavu, pomoć su zatražili od dramaturga, ali na kraju je glumica Hana predložila da ona to preuzme I napiše.



Postojala je ideja što ćemo raditi, a ja sam odabrala dvije perspektive priče – jednu koja prati vršnjake djece kojoj je predstava namijenjena (glumačka) i drugu koja prati likove iz lektira (lutkarska). Ako je funkcija lektira da ih djeca čitaju, onda likovi nisu sretni ako ih se ne čita. Krenula sam pisati i jednostavno je nastao tekst”, govori glumica Hana Kunić.

 

Komentari