Kolege i prijatelji opraštaju se od Mire Furlan: ‘Posebna žena, istinska diva i ikona iz ‘stare’ garde hrvatskog glumišta’

Mira Furlan Foto: Zarko Basic/PIXSELL

Kolege i prijatelji opraštaju se od preminule kazališne i filmske glumice Mire Furlan na društvenim mrežama. Glumica je preminula u 66. godini nakon duge bolesti. 

Pjevačica Ivana Mazurkijević podijelila je zajedničku fotografiju, uz koju je napisala: “Posebna žena. Na ovoj slici sam joj taman stigla reći kako je bila dio nečeg formativnog unutar svih mojih žena”.

“Nastavlja se jezivi niz odlazaka onih koji su nam obilježili život…”, napisala je glumica Nataša Janjić Medančić na svom Facebooku.



“Otišla je Kate iz Velog mista. Napustila nas je još jedna ikona iz ‘stare’ garde hrvatskog glumišta. Umrla je Mira Furlan. Imao sam čast raditi (samo) jednu predstavu s njom, ‘Helena’ na Splitskom ljetu još u studentskim danima. Pamtim je kao zanimljivu, ugodnu, ženstvenu i jako interesantnu osobu. Počivala u miru….”, oprostio se glumac i kazališni pedagog Vinko Mihanović

Bivši direktor Jugoslovenske kinoteke Radoslav Zelenović izjavio je da je otišla istinska diva jugoslavenske kinematografije, koje je podjednako plijenila svojom inteligencijom i na filmu i u životu.

Rekao je za Tanjug da je Mira Furlan ostvarila uloge u nekoliko filmskih ostvarenja koji se označavaju kao ‘temelji jugoslovenske kinematografije’.

Prvi je počast odao Michael Straczynski, autor znanstveno-fantastične serije Babylon 5, u kojoj je Furlan glumila.

Mira Furlan rođena je 7. rujna 1955. u Zagrebu, gdje je diplomirala 1978. glumu na Akademiji dramske umjetnosti. Iste je godine postala članicom HNK-a u Zagrebu, gdje je ostvarila više zapaženih uloga, za koje je višestruko nagrađivana.

Nastupa i na televiziji; na filmu je počela nastupati 1982. u Kiklopu Antuna Vrdoljaka, a ubrzo je postala jednom od vodećih hrvatskih glumica, navodi Hrvatska enciklopedija. Uz kazališne i televizijske uloge, prosječno nastupa u 3 do 4 filma godišnje.

Značajnije uloge ostvarila je u filmovima U raljama života (R. Grlić, 1984), Otac na službenom putu (E. Kusturica, 1985), Za sreću je potrebno troje (R. Grlić, 1985), te u televizijskim dramama i serijama (Putovanje u Vučjak, 1986., Tuđinac, 1990. E. Galića).

 

 

Komentari