Knjiga Ante Stamaća “Prolazne postaje” predstavljena na Interliberu

Nezavršena autobiografija akademika Ante Stamaća “Prolazne postaje” i poetsko-likovna mapa koju je oslikao Vatroslav Kuliš “Romon jesenskih kiša” predstavljene su u srijedu na štandu Školske knjige na Interliberu.

Knjige su predstavili književna povjesničara Helena Sablić Tomić i Srđan Sandić te urednica Miroslava Vućić.

Helena Sablić Tomić istaknula je kako je vrijednost autobiografije u tome što Stamać u samom uvodu piše upute za pisanje biografija.

Ocijenila je da je riječ o razmjerno zaokruženoj memoaristici s teorijskom podlogom te njegove zapise usporedila s Flakerovom memoaristikom.



Stamać piše o svojim najranijim ishodištima te o svakoj od sredina kroz koje je prošao, napomenula je dodavši kako je zabilježio mnoge karakteristične situacije i susrete s ljudima i krajevima.

“Premda je riječ o kojih stotinu i pedeset kartica, biografski elementi doseže tek do autorovih srednjoškolskih dana ne dopirući do traumatičnih situacija mladenačkog zatvaranja i potonjih studentskih peripetija te prebrođenih opasnosti”, napomenula je Sablić Tomić.

Pišući iz perspektive proživljena života autor nalazi nužnu koncentraciju i aktivira duboka sjećanja, istaknula je dodavši kako je uz njegov lirski senzibilitet pisanjem uspomena obogatio preciznošću opisivanja i sposobnošću povijesnoga kontekstualiziranja.

Komentari