Još osam umjetnina slavnog španjolskog umjetnika bit će izložena u Picassovom muzeju u Parizu

Pixabay

Slike i ostale umjetnine poznatog umjetnika Picassa privlače ljude diljem svijeta. U Picassovom muzeju u Parizu uskoro će se postaviti još osam djela tog poznatog španjolskog umjetnika. Naime, njegove je umjetnine francuskoj državi poklonila njegova najstarija kći Maya Ruiz-Picasso.

U sklopu donacije Maye Ruiz-Picasso je i skulptura iz njezine privatne zbirke, objavilo je francusko ministarstvo kulture.

Picassova djela, odsad su u vlasništvu francuske nacionalne zbirke, a dodijeljena pariškome Picassovu muzeju gdje će biti izložene od 22. travnja 2022. u sklopu izložbe posvećene Mayi Ruiz-Picasso, rođenoj 1935. godine, piše u priopćenju.

Iz francuskog ministarstva kulture ističu da su djela iz različitih kreativnih faza Pabla Picassa obogatila zbirku već izloženih pariških umjetnina velikog slikara.


Donaciju čini šest slika, jedna skulptura i blok sa skicama. U pariškome Picassovu muzeju, otvorenom 1985., smještena je najveća zbirka umjetnikovih djela na svijetu.

U baroknoj vili Hotel Sale izloženo je 5000 Picassovih djela i deseci tisuća arhivskih dokumenata.

Posjetitelji mogu razgledati više od 200 slika, oko 1500 crteža, skulptura, gravura, djela od keramike i Picassovih eksperimentalnih djela.

U sklopu izložbe su i privatne fotografije na kojima je umjetnik prikazan sa svojom obitelji.

Podsjetimo, Picasso je pionir kubističkog pokreta koji je umro 1973. godine u Francuskoj u dobi od 91. godine. Do Picassovih je djela vrlo teško doći, rijetka su čak i među poznatim kolekcionarima jer umjetnik nije volio prodavati svoje slike. Ostavio ih je u nasljeđe svojim potomcima.

Komentari