Jean-Michel Jarre: Kultura može predvoditi oporavak od covida-19

Predsjednik Međunarodne konfederacije društava autora i skladatelja Jean-Michel Jarre pozvao je u utorak vlade i kreativce na zajedničko promišljanje suočavanja s posljedicama krize izazvane koronavirusom, ocijenivši kako umjetnost i kultura mogu biti poluge uspješnog oporavka.

Jean-Michel Jarre, predsjednik Međunarodne konfederacije društava autora i skladatelja – CISAC i UNESCO-ov ambasador dobre volje, predvodi novu globalnu raspravu o utjecaju covida-19 na kulturni i kreativni sektor, te akcijama potrebnim za učinkovito suočavanje s njegovim posljedicama.

Uoči virtualne debate ‘ResiliArt’, koja u suorganizaciji UNESCO-a i CISAC-a kreće na društvenim mrežama 15. travnja i na kojoj je najavljeno i sudjelovanje hrvatske ministrice kulture Nina Obuljen Koržinek, Jarre je u utorak pozvao globalnu kreativnu zajednicu i vlade da se priključe raspravi i zajedničkom promišljanju rješenja.

“Fokus ove krize prvenstveno je usmjeren na zdravlje i preživljavanje. No, covid-19 ima katastrofalan utjecaj i na kulturu, te prijeti dugoročnim gubitkom prihoda kreativnim stvarateljima, štetom gospodarstvima i radnim mjestima, te uništenjem zajednica sagrađenih na kulturi i umjetnosti”, upozorio je Jarre.



Kultura, međutim, može biti i jedna od središnjih poluga rješenja ove krize, smatra. Upravo je zbog toga CISAC u partnerstvu s UNESCO-om odlučio pokrenuti ResiliArt, ekskluzivnu platformu za globalnu raspravu na društvenim mrežama u kojoj ključne figure kreativne i kulturne industrije kao i umjetnici – kako oni etablirani, tako i mladi, još neafirmirani – imaju priliku govoriti o dalekosežnim posljedicama koronavirusa te svojim uvidima pomoći vladama u oblikovanju učinkovitih politika za njihovo prevladavanje.

“Kultura je temeljna potreba naših društava. Stvaratelji umjetnosti hrane naše živote, oni su poduzetnici koji daju pogonsko gorivo našim gospodarstvima i radnim mjestima. Pomažu nam i prate nas u teškim vremenima”, istaknuo je Jarre.

“Pogledajte čemu se okreću ljudi u zatočeništvu: umjetnosti, zabavi, kulturi. Kreativni proizvodi, bez obzira je li riječ o knjigama, filmovima, glazbi ili vizualnoj umjetnosti, nositelji su nezamjenjive vrijednosti kulture u našim društvima. Zato kulturu trebamo promatrati kao dio izlazne strategije iz tekuće krize, a stvarateljima te kulture pripada važna uloga u oblikovanju te strategije”, ocijenio je.

Vrijeme je da se kulturni i kreativni sektori ujedine u zajedničkoj raspravi i pronalasku rješenja u svim zemljama svijeta, upozorava nadalje Jarre. Potrebno je dobro razmotriti sve informacije, podatke i različita rješenja, a to nije moguće bez sudjelovanja kreativne zajednice na globalnoj razini, rekao je.

Zbog toga je CISAC posebno posvećen ovome projektu, koji je u podjednakoj mjeri, kako je naglasio, namijenjen i kreativnim profesionalcima, umjetnicima, kao i vladama. “Vlade imaju nezamjenjivu ulogu u ovoj raspravi. Vlade moraju uložiti u kulturni oporavak kako bi kreativni sektor mogao odigrati svoju gospodarsku i društvenu ulogu u našem izlasku iz tekuće krize”, poručio je Jarre.

Inauguralna rasprava održat će se 15. travnja, na Svjetski dan umjetnosti, a otvorit će ju generalna direktorica UNESCO-a Audrey Azoulay. U raspravi će sudjelovati i hrvatska ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek. Pridružit će im se, među ostalima, i pomoćnik generalne direktorice UNESCO-a za kulturu Ernesto Ottone R., Jean Michel Jarre, alžirski autor koji piše pod pseudonimom Yasmina Khadra, glazbenica Deeyah Khan, redateljica dokumentarnih filmova i UNESCO-va ambasadorica dobre volje, i drugi.

Kulturni profesionalci pozvani su da se priključe inicijativi organiziranjem ResiliArt rasprava u svojim regijama. “Devastacija koja je pogodila čitav kulturni lanac imat će dugoročne posljedice na kreativnu ekonomiju. ResiliArt želi osigurati kontinuitet dijaloga, dijeljenja informacija i zajedničkih napora dugo nakon jenjavanja pandemije”, poručuju iz CISAC-a.

Međunarodna konfederacija društava autora i skladatelja – CISAC najveća je svjetska organizacija koja predstavlja više od četiri milijuna stvaratelja umjetnosti u 120 zemalja svijeta.

Komentari