Izraelski pisac Dror Mišani, predvodnik novog vala izraelske fikcije predstavio se hrvatskoj publici

Izvor: Sanjin Strukic/PIXSELL

Autor psihološkog trilera “Tri”, proglašenog predvodnikom novoga vala izraelske fikcije, izraelski pisac Dror Mišani, gostovao je u petak u programu Festivala svjetske književnosti. 

Roman “Tri” (2018.) na hrvatskom je u prijevodu Laile Šprajc objavila Fraktura. Pretposljednjeg dana festivalskog programa, razgovor s autorom vodila je u Knjižari Fraktura urednica knjige Iva Karabaić. Rekla je kako je “Tri” posve atipičan krimić koji svojim početkom zavarava: naime, počinje kao ljubavni roman, no pokazuje se da je ta ljubav ubojita, te se pretvara u triler.

Knjiga je strukturirana kroz tri naizgled nepovezane priče, od kojih svaka ima svoju žensku junakinju, izrazito razrađenih psiholoških portreta.

Pisac je otkrio kako je pisanju toga romana pristupio upravo počevši od strukture: prvo je nastao oblik, a tek onda njegov sadržaj.



“Vraćajući se s jednog festivala u Lyonu u Francuskoj, došao sam na ideju da napišem knjigu u tri dijela o trima ženama koje će se sastajati s istim muškarcem”, rekao je Mišani. Tada nije znao tko će one biti, niti kakve će biti njihove priče, ali ono što je svakako znao bilo je to da ta tri dijela moraju nuditi tri različita čitalačka iskustva, dodao je.

U tu unaprijed utvrđenu arhitekturu romana postupno je ugrađivao svoje likove i priču.

“Prvi je dio ljubavna priča. Drugi dio čitate drugačije, jer sada već znate da se nešto dogodilo u prvom dijelu, dok je treći dio opet nešto posve drugačije”, kazao je Mišani.

Cijenjeni znanstvenik specijaliziran za povijest detektivskih romana, Mišani (1975.) je dobitnik niza književnih nagrada, među kojima za roman godine na hebrejskom, za najbolji kriminalistički roman preveden na švedski, kao i nagrade kritike za najbolji kriminalistički roman preveden na francuski, a bio je u užem izboru niza cijenjenih nagrada, među kojima su i Nagrada Sapir i francuski Grand Prix de littérature policière. Surađuje i na ekranizacijama svojih romana. Živi s obitelji u Tel Avivu gdje predaje na sveučilištu.

Komentari