Izložba “Šareni trijem” u Galeriji Amfiteatar

U utorak u 15 sati u Galeriji Amfiteatar u pulskoj Areni otvara se izložba “Šareni trijem”. Riječ je o učeničkoj izložbi inspiriranoj antičkim naslijeđem, prenosi Glas Istre.

Učenici su kuhali prema rimskim receptima, crtali i slikali antičke spomenike, tumačili natpise, izrađivali replike antičkih i srednjovjekovnih spomenika, umjetničkih djela, nakita i odjeće, igrali antičke igre, priređivali predstave, i na druge načine oživljavali antičku prošlost. Dio njihovih uradaka izložen je u Galeriji Amfiteatar, a videoradovi predstavljeni su na virtualnoj izložbi na YouTube stranici “Šareni trijem”.

Izložba se organizira drugu godinu zaredom na inicijativu nastavnice latinskoga jezika dr. sc. Milene Joksimović pod okriljem Arheološkog muzeja Istre. Ove godine projekt je okupio deset srednjih i jednu osnovnu školu s područja cijele Hrvatske.

Projekt “Šareni trijem” nastao je iz želje da se u nastavu latinskoga jezika unese nova dinamika i da učenici upoznaju klasičnu baštinu tako što će sami u projektnim zadacima istražiti i reinterpretirati pojedine vidove antičke civilizacije i njezine recepcije. Poseban je naglasak projekta na zavičajnoj baštini, odnosno na rimskom nasljeđu na prostoru Hrvatske i rimskom i bizantskom utjecaju na kulturu onih koji su na tom prostoru živjeli nakon Rimljana.



 

Komentari