Izložba “Mali predmeti – velike priče” 30. prosinca u Muzeju grada Zagreba

Foto: HINA

Izložba “Mali predmeti – velike priče”, prva u ciklusu Zagreb in spe, kojom Muzej grada Zagreba želi predstaviti različite aspekte života ljudi u prošlosti na prostoru grada i njegove okolice, otvara se u četvrtak, 30. prosinca.

“Razumijevanjem prošlosti kroz upoznavanje različitih arheoloških lokacija u gradu, pokušavamo senzibilizirati javnost na potrebu aktivnijeg očuvanja i afirmacije arheološke kulturne baštine na prostoru u kojem živimo”, poručio je Muzej grada Zagreba.

Muzej naglašava kako su svi predmeti na ovoj izložbi odabrani iz velike količine arheološke građe koja se čuva u Muzeju grada Zagreba i koja je rezultat arheoloških istraživanja njegovih arheologa iz prva dva desetljeća 21. stoljeća te istraživanja starijih arheologa na prostoru same zgrade Muzeja s početka devedesetih godina 20. stoljeća.

Muzej ističe kako su izlošci odabrani zbog slojevitosti koju u sebi nose i potencijala da ožive priču o prostoru i vremenu i ljudima u vrlo dalekoj prošlosti Zagreba, upoznaju nas s vremenom u kojem su nastali, u rasponu od nekoliko tisuća godina te s pet lokaliteta na kojima su pronađeni pa su poput malih portreta Grada.



Izložba je koncipirana tako da bude dostupna svim posjetiteljima i prilagođena osobama s invaliditetom, napominju iz Muzeja i dodaju da se u pripremi izložbe vodilo računa o određenim tehničkim standardima prilagodbe: visini izložbenih vitrina, replikama predmeta koje slijepe osobe mogu opipati, veličini slova, legendama na Brailleovom pismu i uvećanom tisku te znakovnom jeziku.

 

Komentari