Izložba “Čopor” Vlatke Škoro u Galeriji Bačva HDLU-a

Foto: Zeljko Puhovski / CROPIX

Na izložbi “Čopor”, koja se otvara u utorak, 10. ožujka u zagrebačkoj Galeriji Bačva, Doma Hrvatskog društva likovnih umjetnika, kiparica Vlatka Škoro predstavlja svoje nove skulpture afričkog divljeg psa, pasmine koja ju fascinira.

S dvanaest skulptura idejno okupljenih oko Alfe, skulpture afričkoga divljeg psa iz ciklusa “Životinja”, predstavljenog prošle godine u Zagrebu i u proširenom izdanju Osijeku, kojega je ta izložba nastavak, odnosno svojevrsni produžetak.

Po riječima autora predgovora Ivana Rotha, pasmina afričkih divljih pasa autorici je, kako sama svjedoči, vrlo fascinantna zbog društvenog uređenja i socijalnih veza unutar čopora, lovačkih vještina, a ponajviše zbog činjenice kako se radi o jedinoj pasmini iz porodice pasa koju je nemoguće pripitomiti.

“Upravo se taj njihov animozitet i nepovjerenje prema ljudima autorica trudi prenijeti ovom skupinom radova pa su oni karakterom u suprotnosti s ostatkom skulptura Vlatkinoga životinjskog ciklusa koje zbog svoga šarma i dopadljivosti teško odolijevaju znatiželjnim dodirima promatrača”, ustvrdio je.



Roth kaže kako je divlji karakter tih životinja dodatno potenciran stavom nesigurnosti u kojem njihovi sumnjičavi pogledi i pognute glave pozivaju na konstantan oprez, projicirajući svoju nelagodu na promatrača.

“Organska struktura životinje Vlatki Škoro predstavlja imperativ za studiozan pristup materiji, jednako kao vlastiti nagon koji slijedi koliko u odabiru motiva toliko i u samoj izradi skulpture, a kontrastiranjem divljine s estetikom civiliziranog svijeta i analitičkim razlaganjem struktura umjetnica nam pruža pogled u vlastitu kiparsku istinu.”, ocijenio je.

Vlatka Škoro – 1987. Osijek magistrirala je kiparstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, u klasi profesora Stjepana Gračana, te 2010. doktorirala je na Poslijediplomskom doktorskom studiju Kiparstvo na Akademiji likovnih umjetnosti.

Dobitnica je Erste Grand prix nagrade i dosad je izlagala na šest samostalnih te dvadesetak skupnih izložbi u Zagrebu, Osijeku, Rijeci, Splitu, Vinkovcima, Đakovu.

Njezin “Čopor” može se razgledati do 22. ožujka.

Komentari