Izbor iz proze i drame Mire Gavrana na nizozemskom

Izdavačka kuća KLIN iz Amsterdama objavila je na nizozemskom jeziku knjigu ‘Četiri priče i jedna komedija’, izbor proze i drame iz pera hrvatskog dramatičara i prozaika Mire Gavrana u prijevodu Sanje Kregar i Emme Kosanović.

Kako se ističe u najavi, riječ je o izboru iz bogatog opusa tog plodnoga autora, koji je nastajao tijekom protekla četiri desetljeća.

“Sretna sam što unatoč ovim teškoćama s kojima se suočava cijeli svijet, izdavačka kuća KLIN nastavlja svoju suradnju s najprevođenijim i u kazalištu najizvođenijim hrvatskim piscem”, rekla je tim povodom urednica i prevoditeljica Sanja Kregar.

Kregar je za knjigu odabrala oveću pripovijest ‘Tomislav napušta Zagreb’, kratke priče ‘Spašavanje medvjeda’, ‘Hrvatski disident’, ‘Ili žena ili muž’, te komediju ‘Lutka’, koja je u Nizozemskoj premijerno izvedena 2018.godine.



“Gavran svojim tekstovima daje poseban uvid u ljudsku psihu, na majstorski način zavodeći svoje čitatelje. Jedinstvenost ove knjige je i neočekivani spoj proze i drame, a takva mješavina Gavranovih djela koliko znam nije ostvarena niti u jednoj njegovoj knjizi od preko 200 različitih izdanja koliko su njegove knjige imale u Hrvatskoj i diljem svijeta”, istaknula je urednica.

“Budući da je Gavran uspješan i kao prozaik i kao dramatičar, činilo mi se da ga ovdje treba predstaviti u toj njegovoj dvostrukosti. Uvjerena sam da će ova knjiga naići na topao prijem u ovdašnje kulturne javnosti, a kako je riječ o tekstovima koji prikazuju hrvatsku suvremenost, kroz njih će se Nizozemcima približiti i sama Hrvatska”, dodala je.

Osim pripovijesti ‘Tomislav napušta Zagreb’, koju je prevela Emma Kosanović, ostale prijevode načinila je Kregar, u čijem je prijevodu na nizozemskom prije sedam godina objavljen i Gavranov roman ‘Kafkin prijatelj’, koji je tamo imao i ponovljeno izdanje, naišavši na iznimno topao prijem u nizozemskih čitatelja.

Predstavljanje knjige Mire Gavrana, koje se trebalo održati ovoga svibnja u Amsterdamu u nazočnosti autora, ali je zbog pandemije korona virusa za sada odgođeno, održat će se čim okolnosti to dopuste.

Komentari