Humanitarna izložba Stephana Lupina

Tek što je stao na noge, nakon hospitalizacije zbog težeg oblika koronavirusa, varaždinski umjetnik Stephan Lupino održao je obećanje te stigao u – Novi Marof. Razlog je za to više nego opravdan – u Kulturnom centru “Ivan Rabuzin” otvorena je izložba “Lupinizam – humanitarno za Udrugu Sunce.”

Stephan Lupino tijekom pandemije održao je pet velikih izložbi. Na novomarofskoj predstavljene su njegove fotografije, reljefi i skulpture. Prihod od prodaje odabranih fotografija svjetski poznati multimedijski umjetnik namijenio je osobama s teškoćama u razvoju.

– Ako ne daješ, ništa ne dobiješ. Mislim, u životu trebaš stalno davati, pogotovo djeci, starijima, bolesnima, to ja već radim 20 godina najmanje, kaže ovaj donator i autor izložbe.

– Njemu je ovo 9. humanitarna izložba. Vrlo smo zadovoljni što se POU našlo u tom nizu. On je nama dao 10 fotografija, različitih formata. Prihod od tih fotografija isključivo ide za našu Udrugu Sunce koja djeluje za djecu s teškoćama u razvoju, kaže Ivana Kušek Perši, ravnateljica POU Novi Marof.



Od 2005. Udruga Sunce u Presečnom kraj Novog Marofa skrbi se za dvadeset petero štićenika. Posebno je dragocjena članovima starijim od 21 godinu kada završe formalno obrazovanje.

– Kad vi osobu zatvorite u kuću, prestaje njihovo školovanje, oni jednostavno padnu u depresiju. I ne daju se iz kuće van, tako im je. A kad dolaze u udrugu i druže se sa svojim prijateljima, njima je sve puno ljepše i lakše i lakše je njihovim roditeljima jer se vraćaju kući sretni i zadovoljni, objašnjava Marija Hokman, predsjednica Udruge “Sunce” u Novom Marofu.

Njihove aktivnosti dodatno je razigrao Stephan Lupino koji je posjetio Udrugu, fotografirao članove i družio se s njima. Izložba kultnih Lupinovih fotografija bit će otvorena do kraja siječnja 2022., a svi koji žele, mogu ih kupiti po cijeni koju je odredio sam autor. Prikupljeni novac osnažit će rad Udruge.

 

Komentari