Hrvatski prirodoslovni muzej neuporabljiv, treba hitnu evakuaciju građe

Hrvatski prirodoslovni muzej privremeno je neuporabljiv, pokazao je nalaz statičara nakon izvida štete nastale u muzeju prilikom jakog potresa u Zagrebu, 22. ožujka, a hitno treba i evakuacija muzejske građe.

Vertikalna puknuća vidljiva su na vanjskim zidovima atrija Muzeja, a teška oštećenja na prvom i drugom katu zgrade trebat će učvrstiti potpornjima, izvijestili su iz Muzeja, smještenog u gornjogradskoj palači Amadeo.

Stalni postav Hrvatskog prirodoslovnog muzeja je teško oštećen, slomljena su stakla na brojnim vitrinama iz kojih su ispali predmeti, mnogi eksponati su teško oštećeni, a brojni stakleni cilindri s beskralješnjacima nepovratno uništeni.

Muzejska građa u pojedinim čuvaonicama teško je oštećena, a detaljan pregled preko milijun muzejskih predmeta trajat će mjesecima.



“Samo za potrebe najhitnije evakuacije bit će potrebno 600 četvornih metara prostora izvan palače Amadeo”, ističu iz Muzeja.

U potkrovlju gdje su smješteni radni prostori, došlo je do horizontalnog puknuća drvenih greda, a dio koji nije teže oštećen je podrum te njegov dio naslonjen na gornjogradski bedem.

Iz HPM-a vjeruju da će značajna šteta koja je nastala u potresu biti uspješno sanirana uz pomoć Grada Zagreba, Ministarstva kulture i fondova Europske unije, a povodom skorašnje rekonstrukcije i dogradnje same palače.

Proteklih dana u Muzej stižu brojne poruke podrške i ponude pomoći umirovljenih djelatnika muzeja, građana i institucija.

 

Hrvatski prirodoslovni muzej teško stradao u potresu

Komentari