Hrvatski filmovi ‘Murina’ i ‘Plavi cvijet’ na festivalu u Izraelu

Photo: Grgo Jelavic/PIXSELL

Međunarodni filmski festival u Haifi prvi je i najveći festival te vrste u Izraelu. Od 19. do 28. rujna održava se njegovo 37. izdanje, a među ostalim, prikazat će se i nagrađivani hrvatski filmovi “Murina” i “Plavi cvijet”, te manjinska koprodukcija “Baksuzno bubanje ili bezumni pornić”.

Uz “Murinu” Antonete Alamat Kusijanović i “Plavi cvijet” Zrinka Ogreste, u sklopu programa East of the West, predstavit će se manjinska hrvatska koprodukcija “Baksuzno bubanje ili bezumni pornić” Radua Judea, izvijestio je Hrvatski audiovizualni centar, uz čiju su potporu svi ti filmovi nastali.

Podsjetimo, dugometražni prvijenac Antonete Alamat Kusijanović svjetsku premijeru imao je u Cannesu gdje je nagrađen Zlatnom kamerom (Camera d’Or) kao najbolji debitantski film u konkurenciji festivala.

Na Pulskom filmskom festivalu publika ga je nagradila Zlatnim vratima Pule kao najbolji film, glumica Danica Ćurčić nagrađena je Zlatnom arenom za najbolju žensku ulogu, a Antoneta Alamat Kusijanović Brezom kao najbolja debitantica festivala.



Ovih dana film se prikazuje na Međunarodnom filmskom festivalu u Torontu (TIFF), a u kolovozu je osvojio i nagradu za najbolji film Rab Film Festivala.

“Murina” se u Haifi prikazuje i u sklopu programa Cannes u Haifi koji publici donosi odabrane naslove s tog prestižnog filmskog festivala.

Ovogodišnji pulski laureat, Ogrestin “Plavi cvijet” svjetsku premijeru imao je na 43. Moskovskom međunarodnom filmskom festivalu u travnju, na kojem ga je publika proglasila trećim najboljim filmom festivala.

U kolovozu je, osvojio Grand Prix Avantura film festivala “Avant & Una”, a u rujnu će se, osim u Izraelu, prikazati i u natjecateljskom programu Leskovačkog internacionalnog festivala filmske režije LIFFE, napominju iz HAVC-a.

Manjinska hrvatska koprodukcija u režiji proslavljenog rumunjskog Radua Judea dobitnik je Zlatnog medvjeda ovogodišnjeg Berlinala.

Komentari