Hrvatska treća na svijetu po ljubiteljima haikua

Jeste li znali da je Hrvatska treća zemlja u svijetu, nakon Japana i SAD- a, po ljubiteljima haiku poezije? O tome svjedoči i natječaj za najbolju haiku pjesmu “Prema suncu” na koji se prijavilo više od 300 autora.

Ususret Olimpijskim igrama u Tokiju natječaj su organizirali Društvo hrvatskih književnika, Hrvatski olimpijski odbor i Veleposlanstvo Japana u našoj zemlji. Najbolji haiku napisao je naš istaknuti pjesnik Enes Kišević, a posvetio ga je našoj proslavljenoj atletičarki Blanki Vlašić, javlja HRT.

“Prije skoka uvis, skakačica ljestvicu preskače u sebi.” – nagrađeni je to haiku Enesa Kiševića koji je taj poetski izraz nazvao “čudom od poezije”.

“On je cvijet književnosti, skriveni cvijet poezije. Kad ga uberete, on je vječan. Haiku ne voli riječi, a govori više od očiju”, poručio je Kišević.



Veleposlanica Japana u Hrvatskoj nj. e. Misako Kaji impresionirana je i sretna da u Hrvatskoj postoji tako veliko zanimanje za haiku.

“Bez obzira na veliku udaljenost naših zemalja i kultura, zadivljena sam kako ste uspjeli proniknuti u samu bit i filozofiju haiku poezije. Ne mogu objasniti zašto je to tako, ali sretna sam i ponosna”, rekla je veleposlanica.

Komentari