HRT počinje prikazivati dokumentarni serijal ‘Nezavisna Država Hrvatska’

Izvor: HRT

Hrvatska radiotelevizija (HRT) od ponedjeljka, 20. rujna na Prvom programu Hrvatske televizije (HRT-HTV1) u udarnom terminu od 20,10 sati, prvoga dana nove sheme, počinje s prikazivanjem dugo očekivanog i dugo pripremanog dokumentarnog serijala “Nezavisna Država Hrvatska”. Serijal će imati 12 epizoda.

Nastao je u produkciji HRT-a, odnosno programskog odjela Obrazovanje i znanost. Autori serijala su dr. Hrvoje Klasić i Miljenko Bukovčan, redatelj Miljenko Bukovčan a urednik Dario Špelić.

Izvor: HRT

Serijal NDH govori o razlozima nastanka ustaškog pokreta, vojno – političkim okolnostima koje su dovele do stvaranja Nezavisne Države Hrvatske, najvažnijim događajima i ličnostima koji su obilježili njezino postojanje, kao i vojno – političkim okolnostima koje su utjecale na njezin nestanak.

Izvor: HRT

Za seriju govori više od 30 doktora povijesnih znanosti iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije, Njemačke, Velike Britanije i Italije, a s iskustvima života u NDH gledatelje će upoznati i nekoliko svjedoka vremena.


Izvor: HRT

Serijal je sniman na brojnim lokacijama u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, Italiji i Vatikanu, Austriji i Njemačkoj. U seriji je korišten arhivski filmski materijal nastao u vrijeme postojanja NDH kojeg hrvatska javnost u najvećoj mjeri do sada nije imala prilike vidjeti.

Izvor: HRT

Uvodna epizoda prikazuje kako je 20. lipnja 1928. godine Puniša Račić, poslanik Radikala u Narodnoj skupštini Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca, izvršio atentat na poslanike Hrvatske seljačke stranke.

Izvor: HRT

Pavle Radić i Đuro Basariček ubijeni su na mjestu, Ivan Granđa, Ivan Pernar i Stjepan Radić su ranjeni. Stjepan Radić je početkom kolovoza te 1928. preminuo od posljedica ranjavanja. Atentat u Narodnoj skupštini na poslanike HSS-a doveo je do političkih previranja. Jedna od posljedica tog previranja je i osnivanje nacionalističke i terorističke organizacije koja je 1932. godine usvojila ime Ustaše – hrvatska revolucionarna organizacija (UHRO).

Izvor: HRT

Dvije godine od usvajanja tog imena ustaše su sudjelovale u organizaciji i izvođenju atentata na kralja Jugoslavije Aleksandra I. Karađorđevića u Marseilleu. Kako su ustaše nastale i kako su postale organizacija sposobna sudjelovati u organizaciji i izvođenju atentata na kralja Aleksandra, tema je prve epizode, piše u priopćenju HRT-a.

Komentari