HRT NAKON TRI SEZONE PREKIDA SURADNJU Dokumentarni serijal o obrani Vukovara nije ‘u duhu vremena’

Dokumentarni serijal “Heroji Vukovara” jedan je od rijetkih domaćih, filmskih proizvoda čiji je odjek i uspjeh iznenadio i ljude koji su ga stvarali, a kako trenutno stvari stoje četvrtu sezonu tog dokumentarnog serijala nećemo gledati na Hrvatskoj radio televiziji. Naime, Glavni urednik HRT i povjerenstvno nisu pokazali interes, a cijeli serijal izgleda nije više ‘u duhu vremena’. 

Redatelj Eduard Galić zajedno sa svojim sinom Dominikom Galićem kao producentom, kroz 30 epizoda snimljenih u tri sezone (Groblje tenkova, Sajmište i Grad) i ispovijesti autentičnih vukovarskih branitelja na autentičnim lokacijama, uspjeli su dočarati tijek obrane grada-heroja kao i sve ono što je uslijedilo.

Upravo zato, brojna publika Heroja Vukovara, serijala koji je u prvoj sezoni uspio “srušiti” gledanost Big Brothera, već mjesecima očekuje prikazivanje četvrte i posljednje sezone, o kojem smo ne tako davno razgovarali sa Dominikom Galićem. Naime, producent ovoga serijala tada nam je dao naslutiti kako snimanje malo “zapinje”, te da se taj projekt u koji je uključen i HRT – nosi s određenim problemima.

Heroji Vukovara dobili “odbijenicu”

Ti “problemi” ovih su dana dobili ime. Odbijenica. HRT koji je prihvativši prva tri serijala najgledanijeg dokumentarnog filma u Hrvatskoj bilježio neočekivano visoku gledanost, za četvrtu sezonu odjednom uopće nije zainteresiran:



“HRT je odbio zadnji nastavak Heroja Vukovara jer ‘nisu u duhu vremena’. Podsjećam da su Heroji Vukovara najgledaniji dokumentarni serijal HRT-a svih vremena koji je u Puli 2016. godine dobio nagradu za najbolju dokumentarnu seriju i tako se pokazao uspješnijim od serije ‘Republika’ čija je produkcija koštala najmanje deset puta više od Heroja Vukovara”, kazao nam je razočarani Dominik Galić.

Zašto HRT nije prihvatio ponudu za posljednju sezonu serijala koji oduševljava stotine tisuće gledatelja, te što točno znači da dokumentirana priča o obrani Vukovara i ljudima koji su je branili nije “u duhu vremena”, pitali smo ljude koji su tako odlučili:

HRT: Povjerenstvo nije pokazalo interes

“Hrvatska radiotelevizija je u obavljanju svoje djelatnosti neovisna o bilo kakvom političkom utjecaju i pritiscima komercijalnih interesa. Odabir i nabava programskih sadržaja uređena je Općim uvjetima poslovanja Hrvatske radiotelevizije o mjerilima i postupku odabira programa prema kojima povjerenstvo razmatra ponude te ih je dužno uz popratno obrazloženje dostaviti  glavnom uredniku.”, piše u dopisu koji nam je dostavio HRT.

U nastavku kažu:

“Glavni urednik je obvezan dati pisano očitovanje postoji li programski interes za nabavu ponuđenog sadržaja. Navedeni projekt nije dobio preporuku povjerenstva i Glavni urednik, rukovodeći se mišljenjem povjerenstva nije iskazao programski interes za nabavu ponuđenog sadržaja te je  neovisnom proizvođaču dostavljena bilješka kojom se ukazuje na to koji su kriteriji bolje ili lošije zadovoljeni ponudom”, zaključuje se u priopćenju HRT-a, bez posebnog osvrta na razloge i kriterije po kojima se odabire sadržaj.

Komentari