Hoće li ‘One World: Together at Home’ postati novi ‘Live Aid’?!

Hoće li koncert ‘One World: Together at Home’ postati novi Live Aid?

To će pitanje dobiti odgovor 18. travnja kad će se zvijezdama nabijenim koncertom One World, u organizaciji Lady Gage i s podrškom Svjetske zdravstvene organizacije i organizacije protiv siromaštva Global Citizen, podizati svijest o koronavirusu i odati priznanje zdravstvenim radnicima koji u borbi protiv njega riskiraju živote.

U postavi One Worlda, Osim Lady Gage, s udaljenih lokacija nastupit će, među ostalima, Stevie Wonder, Elton John, Paul McCartney, Billie Eilish, Alanis Morissette, John Legend, Billie Joe Armstrong iz grupe Green Day, Andrea Bocelli, Eddie Vedder iz Pearl Jama i Chris Martin iz Coldplaya.

Koncert će prenositi uživo na vodećim američkim televizijama CBS-u, ABC-u i NBC-u, a vodit će ga najpopularniji američki televizijski voditelji Stephen Colbert, Jimmy Kimmel i Jimmy Fallon. Moći će ga se gledati i na društvenim mrežama Facebooku, Instagramu, Twitteru i YouTubeu.



Događaj je bez konkurencije najveće virtualno glazbeno okupljanje otkako je pandemija zaustavila koncertne turneje i izazvala eksploziju kućnih nastupa s prijenosima na internetu.

One World, kao megakoncert glazbenih superzvijezda kojim se nastoji ujediniti ljude u doba krize, ima mnogo prethodnika.

Četvrtina svijeta

Najveći među njima je Live Aid, humanitarni koncert protiv gladi u Africi koji su 1985. organizirali Geldof i Midge Ure, pjevač Ultravoxa. Organiziran je na dvama stadionima, londonskom Wembleyju i JFK-u u Philadelphiji.

Live Aid, koji će u srpnju proslaviti 35. godišnjicu, i dalje stoji kao događaj epskih razmjera.

Na Wembleyju je bilo 72.000 gledatelja pred kojima su U2 i Queen ostalima ukrali ‘show’, a McCartney pjevao “Hey Jude” u mikrofon koji prve dvije minute nije radio.

U Philadelphiji je koncert vodio Jack Nicholson pred 90.000 ljudi. “Ovo je vaš Woodstock i debelo je zakasnio”, rekla je na otvaranju Joan Baez prije nego što su, među ostalima, nastupili Madonna, Mick Jagger, Tina Turner i Bob Dylan, a članovi Led Zeppelina doživjeli fijasko.

O tome koliko je Live Aid pomogao gladnim Etiopljanima kasnije se žučno raspravljalo. Ali čak su i skeptici priznali da je mesijanska poruka koncerta ‘Feed the World’ – Nahranite svijet imala golem uspjeh u privlačenju pažnje svjetske javnosti i prikupljanju novca.

Koncerti i prateći teleton donijeli su 127 milijuna dolara, odnosno 330 milijuna u današnjoj vrijednosti.

Ali još je impresivniji broj ušiju i očiju koje je Live Aid privukao. Koncert je gledala 1,9 milijarda ljudi, a to je 1985. bila gotovo četvrtina svjetskog stanovništva.

Humanitarni koncerti počeli su zapravo 1971. kad je George Harrison organizirao Koncert za Bangladeš, odgovorivši na poziv prijatelja Ravija Shankara da se pomogne izbjeglicama u tadašnjem Istočnom Pakistanu.

Od tada je bilo mnogo vrijednih pokušaja da se glazbenici ujedine u pomaganju svijetu. Bruce Springsteen je ukrao show na seriji koncerata No Nukes 1979., nakon nesreće u nuklearki Three Mile Island pokraj Harrisburga.

McCartney je organizirao Koncert za New York nakon napada 11. rujna 2001., a četiri godine poslije na sceni je opet bio Bob Geldof, tada već s titulom viteza, koji je u pokušaju da razvijene zemlje oproste dug siromašnim afričkim državama organizirao ‘Live 8’ koncerte u pet zemalja.

Jedan svijet

One World ima mnogo toga zajedničkog s tim časnim naporima. Organiziran je na brzinu, u izvanrednoj situaciji i želi biti zabavan, informativan i inspirativan.

“Srce mi je puno boli i topline za liječnike i sestre koji spavaju u automobilima kako bi bili sigurni da neće zaraziti svoje obitelji. Mi vam se divimo”, rekla je Gaga na tiskovnoj konferenciji predstavljajući svoj projekt.

Pozvala je znanstvenike, inženjere i programere da izmisle rješenja za covid-19 i zajednice koje su njime osobito pogođene. “Iskoristite svoj talent, tehnologiju i podatke da promijenite svijet prije nego što on promijeni nas. Ja imam glas, ali vi ste znanstvene i tehnološke rock zvijezde”.

One World neće služiti prikupljanju novca. “Spremite novčanike i uživajte u predstavi koju zaslužujete”, rekla je Gaga.

U jednome se One World razlikuje od svih dosadašnjih humanitarnih ili koncerata za podizanje društvene svijesti – nitko od sudionika neće biti fizički zajedno.

Logistika za humanitarni koncert poput Live Aida ili bilo kojeg festivala obično zahtijeva golemu količinu ljudi i opreme ili čak i concorde koji će prevesti Phila Collinsa preko Atlantika da svira na dva kontinenta u jednom danu.

Za Gagin projekt izazov će, pak, biti stvaranje osjećaja zajedništva među glazbenicima i fanovima izoliranim diljem planeta, u situaciji kad su svaki izvođač i svaki posjetitelj sami u svome dnevnom boravku.

Komentari