Hitchcockov ‘Psiho’ otvara ‘Kinoteku u šumi’

screenshot

Jednim od najslavnijih filmova u povijesti, remek-djelom ‘Psiho’ Alfreda Hitchcocka u utorak, 25. kolovoza, počinje program “Kinoteka u šumi” u okviru kojega će se ovoga tjedna na Ljetnoj pozornici Tuškanac prikazati odabrani filmski klasici.

Projekcijom Hitchcockova ostvarenja obilježavamo šezdesetu obljetnicu tog neosporivog klasika, koji još uvijek nije izgubio svoju moć da šokira i zabavi, najavljuju iz Kinoteke.

U srijedu je na rasporedu “Učini pravu stvar” (1989) Spikea Leeja, jedno od ključnih ostvarenja američkog filma osamdesetih, čija je tema – seciranje klasnih i rasnih odnosa u SAD-u podjednako relevantna i danas.

Film se prikazuje u suradnji sa Subversive Film Festivalom, kao najava retrospektive “Black Light”, koja će se tijekom sljedećeg festivalskog izdanja održati u kinu Kinoteka.



Kultni petak: ‘Napad na policijsku postaju 13’

U petak, 28. kolovoza, prikazuje se “Napad na policijsku postaju 13” (1976), kultni klasik Johna Carpentera o zaposlenicima i zatvorenicima gotovo napuštene policijske postaje u Los Angelesu koji se, nekoliko sati pred njezino zatvaranje, nađu na udaru lokalnih bandi željnih osvete.

“Carpenter je snimio moderni vestern zaogrnut u ruho akcijskog trilera – nevjerojatno napetu, mecima i dimom ispunjenu priču o borbi za preživljavanjem usred betonske džungle, čiji se efektni elektronički soundtrack i danas može čuti u filmovima i u klubovima”, ističe se u najavi.

Slavni filmski mjuzikli: ‘Kosa’ i ‘Briljanteen’

Krajem tjedna prikazuju se dva proslavljena glazbena filma – u četvrtak, 27. kolovoza na rasporedu je glazbeno-filmski klasik Miloša Formana “Kosa” (1979), oda kontrakulturi 1960-ih sa snažnom antiratnom porukom te upečatljivim soundtrackom.

U subotu, 29. kolovoza, prikazuje se “Briljanteen” (1978) Randala Kleisera, retro-mjuzikl koji je potvrdio zvjezdani status Johna Travolte i Olivije Newton-John, koji je “zaraznim soundtrackom savršeno dočarao društvene rituale i pop-kulturu 1950-ih”.

Komentari