HGK: Pozdravljamo mjere pomoći industriji događanja, s pet milijuna kuna sufinanciraju se troškovi brzih antigenskih testova

HGK

Sudionici industrije kulturnih i umjetničkih događanja pozdravili su nove mjere pomoći Ministarstva kulture i medija tom sektoru, a koje se tiču sufinanciranja antigenskih testova za posjetitelje, izvijestila je Hrvatska gospodarska komora (HGK).

“Ministarstvo kulture i medija donijelo je odluku da će, u suradnji s Hrvatskom glazbenom unijom (HGU), s pet milijuna kuna sufinancirati troškove brzih antigenskih testova u svrhu provedbe koncertnih aktivnosti od interesa za Republiku Hrvatsku. Struka pozdravlja takve mjere i poručuje kako će i dalje raditi na modelima poslovanja koji čuvaju zdravlje i gospodarstvo”, piše u priopćenju.

Nadalje se navodi kako se zbog novih mjera održavanja događanja i plaćanja testova za posjetitelje stvaraju novi troškovi, koji se ponekad preliju na posjetitelje ili organizatore, ali pozdravljaju sufinanciranje antigenskih testova koju je najavilo Ministarstvo kulture i medija.

Poduzetnici iz te branše podržavaju sve mjere pomoći jer je od iznimne važnosti da industrija događanja funkcionira, rekao je Tomo in der Muhlen, predsjednik Zajednice kreativnih i kulturnih industrija HGK.



Sufinanciranje do 50 kuna po provedenom antigenskom testu posjetitelja

“Moramo stalno raditi na poboljšavanju modela prema kojima možemo što bolje organizirati kontrolirane evente. To je jedini način. U suprotnom dovest ćemo se u situaciju da neke iznimke, gdje organizatori ne poštuju mjere, postaju češća pojava, a to nitko u industriji ne želi”, istaknuo je Tomo in der Muhlen.

Sufinanciranje se provodi u obliku bespovratnih sredstava, odnosno do 50 kuna po provedenome antigenskom testu posjetitelja.

U priopćenju se navodi da su se održala brojna događanja bez ikakvog širenja zaraze.

“To pokazuje da je moguće realizirati velika okupljanja na siguran način i da zbog izoliranih slučajeva ne treba stigmatizirati cijelu industriju”, rekao je Boris Kovaček, predsjednik Zajednice industrije događanja HGK.

Komentari