FOTOGALERIJA Na Plitvicama održana peta Privrednikova likovna kolonija: Sudionici po prvi put izabrani preko otvorenog natječaja

Prošli vikend, od 10. do 13. rujna 2020, održana je peta Privrednikova likovna kolonija koja je po prvi put realizirana na atraktivnoj lokaciji Nacionalnog parka Plitvička jezera i po prvi put su sudionici kolonije izabrani preko otvorenog natječaja za sudjelovanje.

Kolonija tradicionalno ima međunarodni karakter te okuplja umjetnike iz cijele regije, no zbog pandemije koronavirusa, ove godine je kolonija bila orijentirana isključivo na autore iz Hrvatske. Po prvi put su sudionici kolonije izabrani putem javnog poziva/natječaja za sudjelovanje, a izabrala ih je povjesničarka umjetnosti i nezavisna kustosica Sonja Švec Španjol, koja je ujedno i izbornica ovogodišnje Privrednikove likovne kolonije. Izabrano je ukupno 12 akademskih umjetnika iz cijele Hrvatske. Na koloniji su sudjelovali: Mirela Blažević (Vinkovci), Andrea Cihlar (Zagreb), Alma Božanić Čače (Split), Lea Čeč (Rijeka), Doris Despot (Osijek), Jasmina Jakopanec (Donje Vratno, Vinica), Marin Medović (Osijek), Zdravko Milić (Labin), Mirna Pokorić (Osijek), Mario Romoda (Vukovar/Zagreb), Darija Stipanić (Rijeka) i Vedran Šilipetar (Pula).

Osim sudionika, u sklopu ovogodišnje Privrednikove likovne kolonije valja istaknuti donatore Branka Maravića, Ivana Kocića i Bruta Carniollusa koji su nesebično donirali svoje slike i grafike za Privrednikovu humanitarnu aukciju putem koje se prikupljaju financijska sredstva za školovanje talentiranih učenika i studenata.

Humanitarni karakter kolonije-Djelovanje SPD ˝Privrednik˝

Glavna djelatnost Srpskog privrednog društva „Privrednik“ je stipendiranje talentiranih učenika i studenata slabijih materijalnih mogućnosti koji uglavnom potječu iz ruralnih i ekonomski slabije razvijenih područja Republike Hrvatske.



Privrednik, osim putem donacija, do sredstava za stipendiranje dolazi i vlastitim aktivnostima, kao što su organiziranje humanitarnih koncerata, izložbi, aukcija i donatorskih večeri. No unatoč svim sadržajima, potrebe za stipendijama su velike, a sredstva Privrednika za te svrhe limitirana.

Zbog svega navedenog Srpsko privredno društvo „Privrednik“ već petu godinu za redom organizira likovnu koloniju posvećenu svom osnivaču i velikom dobrotvoru, Vladimiru Matijeviću koji potiče iz Gornjeg Budačkog s Korduna. Slike nastale na kolonijama prodaju se na dobrotvornim aukcijama, a sva sredstva namijenjena su Privrednikovim fondovima za stipendiranje.

˝Većina kandidata dolazi iz povratničkih i ekonomski nerazvijenih dijelova Hrvatske”

Ovim projektom okupljaju i povezuju akademske slikare iz cijele regije u najplemenitijoj namjeri pomaganja mladim ljudima da završe svoje školovanje. Dosadašnje Privrednikovo iskustvo u stipendiranju talentiranih učenika i studenata slabijih materijalnih mogućnosti govori kako mnogi mladi ljudi zbog nedostatka financijskih sredstava ne uspiju završiti svoje školovanje. Mnogima je školovanje i obrazovanje jedini izlaz iz teškog socijalnog statusa. Većina kandidata koji se prijavljuju za stipendiranje upravo dolazi iz povratničkih i ekonomski nerazvijenih dijelova Hrvatske. Ne treba posebno isticati koliko je svaki obrazovani čovjek potreban tim krajevima.

Završila u ozračju gesla ˝Mladi za mlade”

Umjetnici su bili iznimno vrijedni te su naslikali po minimalno dvije slike većeg i manjeg formata. Tijekom trajanja 5. slikarske kolonije nastalo je ukupno 26 umjetničkih radova koje su sudionici kolonije donirali Srpskom privrednom društvu “Privrednik” za humanitarnu aukciju koja će se održati krajem ove godine u prostorijama SPD “Privrednik” u Zagrebu. Posebnost ovogodišnje kolonije leži u činjenici kako su se na natječaj za sudjelovanje na Privrednikovoj likovnoj koloniji prijavili prvenstveno mladi umjetnici pa je u konačnici ova kolonija završila u ozračju gesla “Mladi za mlade”.

Inicijativa koja je započela prije pet godina kontinuirano se održava prvenstveno zbog predanog rada na razvoju plemenitih ljudskih vrijednosti, poticanju i promoviranju likovnog izražavanja i vrednovanju likovnih umjetnika te velike zahvalnosti na njihovom nesebičnom doprinosu u obrazovanju mladih i talentiranih učenika i studenata.

Komentari