Film o genocidu u Srebrenici nominiran za Oscara

Facebook

Film Jasmile Žbanić “Quo vadis, Aida”, o genocidu u Srebrenici, nominiran je u kategoriji najboljeg filma izvan engleskog govornog područja. Redateljica je odluku američke filmske Akademije dočekala u društvu majki Srebrenice.

Bosna i Hercegovina drugi put ima priliku osvojiti najprestižniju filmsku nagradu nakon “Ničije zemlje” Danisa Tanovića, koji je Oscara za najbolji film dobio prije gotovo 20 godina,

“Quo vadis, Aida?” priča je o posljednjim danima u UN-ovoj zaštićenoj enklavi. U Srebrenici je ubijeno više od osam tisuća muškaraca i dječaka. Film je premijerno prikazan na Venecijanskom filmskom festivalu. Osvojio je nagrade diljem svijeta, a jučer je došla i – kruna.

˝Stvarno nisam razmišljala o ovome, nekako sam išla na to da radimo što više možemo da bi članovi akademije pogledali film i potpuno smo bili fokusirani, i cijela ekipa u deblokadi, i naši prijatelji koji su željeli da ovaj film vidi što veći broj ljudi. Tako da stvarno nisam razmišljala, ja još uvijek ne vjerujem da se ovo sve dešava˝, komentirala je Jasmila Žbanić.



Odluku Američke akademije filmskih umjetnosti i znanosti Jasmila Žbanić čekala je u Sarajevu, u društvu članica udruge “Majke Srebrenice”.

Čestitke redateljici i filmskoj ekipi stižu sa svih strana.

˝Možda sam malo razmažen ali nisam iznenađen. Nekako sam bio 100% siguran da će Jasmila dobiti nominaciju. Siguran sam da će dobit i Oscara, možda griješim, ali ako i da, nema veze jer ovo je ogroman uspjeh, velika stvar˝, kaže redatelj Pjer Žalica.

Drugi je ovo put da Bosna i Hercegovina ima priliku osvojiti najprestižniju filmsku nagradu. Prošla su dva desetljeća otkad je Danis Tanović dobio Oscara za film “Ničija zemlja”.

˝Prije 19 godina sam bio i ja u tom istom teatru i tada je to sve isto izgledalo nemoguće i nevjerojatno, ali desilo se -19 godina kasnije stvari se nažalost nisu promijenile u Bosni i Hercegovini, naša kinematografija je još uvijek je u ruinama˝, kaže danas Tanović.

Jasmila Žbanić već je svojim prvim filmom “Grbavica”, koji tematizira traume silovanih žena tijekom rata u BiH, pobijedila na slavnom Berlinalu. A “Quo vadis, Aida”, osim za Oscara, nominiran je i za nagradu Britanske filmske akademije BAFTA. Dodjela Oscara, zbog pandemije, ove će se godine održati kasnije – 25. travnja, piše HRT

Komentari