Elizabeth Day: ‘Zabava’ – Napeta priča o bogatim nasilnicima koji osvajaju vrh britanskog društva

Martin Gilmour i Ben Fitzmaurice prijatelji su već dvadeset pet godina, od školovanja u Burtonburyju. Ne djeluju kao skladan par: dječak na stipendiji pogrešnog naglaska i odjeće uz basnoslovno popularnog, bogatog mladog plemića.

Ali Martin zna da nitko ne može shvatiti što ih povezuje i nitko drugi ne bi dva desetljeća čuvao Benovu tajnu. Na proslavi Benova četrdesetog rođendana, krema britanskog visokog društva okupila se u maglici pjenušca, droga i glamura. Među političarima, zvijezdama, starim bogatašima i novopridošlicama, Martina opet počne peckati osjećaj da onamo ne pripada. Njegova supruga Lucy također je suzdržana. U zraku je nešto uznemirujuće. Ali Ben ne bi učinio ništa što bi moglo naštetiti njihovu prijateljstvu. Ili možda bi?

Elizabeth Day britanska je novinarka i spisateljica koja je za svoj književni rad primila brojna priznanja. ‘Zabava’ je njezin prvi roman objavljen na hrvatskom jeziku. U njemu autorica problematizira važnosti klase i elitizma unutar britanskog društva kroz motiv zabave. Day na mračan i satiričan način opisuje vrtoglav uspon bogatih britanskih nasilnika sve do najviših funkcija u društvu.

Amazon Charts samo je jedan od mnogih lista na kojima je roman držao vodeće mjesto najprodavanijih romana u kategoriji kriminalističkih romana. Renomirani britanski književni klub Richard and Judy oduševio se romanom uz preporuku da se ovaj krimić mora naći na policama svih ljubitelja ovog žanra.



‘Zabava’ je četvrti roman Elizabeth Day, od šest koliko ih je objavila u spisateljskoj karijeri. Svaki roman pronašao je put do publike, ali i zahtjevne kritike. Njezin prvijenac „Škare, kamen i papir“ osvojio je Nagradu Betty Trask, a ‘Kućno ognjište’ Observer je proglasio knjigom godine. Treći roman, ‘Paradise City’ Evening Standard je uvrstio među najbolje romane 2015. godine. Usto je i nagrađivana novinarka koja je intenzivno surađivala s novinama The Times, Telegraph, Guardian, Observer, Mail on Sunday, Vogue, Harper’s Bazaar i Elle.

Prijevod na hrvatski potpisuje Petra Mrduljaš.

Komentari