Društvo kritičara: Publikacija o hrvatskom filmu na engleskom jeziku

Hrvatsko društvo filmskih kritičara – HDFK objavilo je na svojim stranicama dvojezični pregled prošle filmske godine u Hrvatskoj, projekt pokrenut prije nego što je svjetska, europska i hrvatska filmska scena ‘stavljena na čekanje’.

Bilo je to, kažu, u vrijeme kada su im najveće brige bile “neuspjeh najskupljeg hrvatskog filma od osamostaljenja, stagnacija sredstava za komplementarne filmske aktivnosti i sve manja prisutnost filmske kritike u medijima”, no danas, nakon potresa i usred globalne pandemije izgledaju benigno.

“Ne znamo što nas čeka, ali jasno je da će kulturni sektor završiti loše u miješanju novih karata. Novi problemi neće izbrisati stare, ali će ih pogoršati, i baš zato, u vremenu ‘Infekcije” – ‘The Show Must Go On’, svijet se neće zaustaviti, a ne bismo smjeli ni mi”, poručili su.

Stoga su na svojim stranicama omogućili uvid u njihovu publikaciju nastalu kao svojevrsni odgovor na situaciju u kojoj, kada je filmova više i potrebniji su mnogima više nego ikada, sve je manje medijskog prostora posvećenog filmu, a ne postoji niti medijska platforma na kojoj se kontinuirano i u tjednom ritmu piše o – hrvatskom filmu.Hrvoje Pukšec, predsjednik HDFK rekao je kako je hrvatski film slabo vidljiv i u Hrvatskoj i van nje iz niza razloga, no zasigurno je i jedan od važnijih među njima činjenica da se o njemu malo piše, a pogotovo na engleskom jeziku.

“Ako se o prilikama na domaćoj sceni u svijetu i piše, to je uglavnom pisano od strane stranih novinara i kritičara. Time se posve gubi utjecaj hrvatske filmske kritike u međunarodnim vodama, a on se u pravilu stječe pisanjem upravo o onome što se najbolje poznaje”, ocijenio je u uvodu publikacije.

Kako je dodao, sve su to razlozi za nastanak dvojezične publikacije koja pokazuje i daljnje djelovanje Društva koje će se u nepovoljnim okolnostima morati samo pobrinuti za prostor za pisanje o filmu, jer to smatraju i svojom moralnom i profesionalnom odgovornošću.

Kritičari su najavili da će se publikacija, koja je ostvarena uz pomoć HAVC-a i potporu Zagreb filma, distribuirati i brojnim kolegama diljem svijeta, uz podršku FIPRESCI-ja.

Komentari