Dokumentarni film ‘Chris the Swiss’ kreće u kino distirbuciju

youtube/screenshot

“Chris the Swiss”, dokumentarno-animirani dugometražni film redateljice i scenaristice Anje Kofmel nastao u švicarsko-hrvatsko-njemačko-finskoj koprodukciji, krenuo je u distribuciju u više od 70 španjolskih kina, izvijestio je u srijedu Hrvatski audiovizualni centar.

Okosnica filma, kojemu je hrvatski koproducent Nukleus film, smrt je mladog švicarskog novinara Christiana Würtenberga, s kojim je redateljica bila u rodu, a koji je ubijen tijekom rata u bivšoj Jugoslaviji.

Najprije je izvještavao o Domovinskom ratu, no pronađen je mrtav s odorom skupine međunarodnih plaćenika. Okolnosti njegove smrti ostale su nerazjašnjene, pa je autorica, koja mu se divila još kao dijete, odlučila istražiti pozadinu njegove smrti, kombinirajući dokumentarne i animirane sekvence.

Svjetsku premijeru film je imao 2018. na Filmskom festivalu u Cannesu, u sklopu programa ‘Tjedan kritike’ i od tada je prikazan i nagrađivan na festivalima diljem svijeta, u Annecyju, Karlovym Varyma, Locarnu, Sarajevu, Melbourneu, Strasbourgu, Berlinu, Trstu, Barceloni.U Stuttgartu mu je dodijeljena Njemačka nagrada za dokumentarni film, a iste je godine ovjenčan i Švicarskom filmskom nagradom u tri kategorije: najbolji dokumentarni film, najbolja glazba (Marcel Vaid) i najbolja montaža (Stefan Kälin).

Film je i prije prvog prikazivanja izazvao kontroverze – pojedine braniteljske udruge tvrdile su da film omalovažava Domovinski rat i da ne bi trebao biti financiran državnim sredstvima.

Redateljica je u povodu zagrebačke premijere 2018. izjavila da su je iznenadili ti napadi jer su krenuli tri godine ranije dok ni ona sama još nije znala kako će film izgledati na kraju, no kako to ionako nije film o određenoj istini, već o onome što rat radi ljudima, o smrtnosti, traumatskim iskustvima.

Komentari